A gyertyák csonkig égnek
Paks, Csengey Dénes Kulturális Központ, 2009. január 27. 19:00
Négy különleges ember „egymásra találása” – így lehetne jellemezni az idei színházi évad egyik legizgalmasabb előadását. Egyrészt Márai Sándorról és világhírű művéről, A gyertyák csonkig égnek című regényről, másrészt egy nagyszerű rendezőről, Csiszár Imréről van szó.

Harmadrészt pedig két színészóriásról: Koncz Gáborról és Makay Sándorról, akiknek a soproni Petőfi Színház előadása igazi jutalomjáték.

Nem véletlen, hogy tíz esztendővel ezelőtt az év sikerkönyve lett Olaszországban Márai drámai feszességű, sokak által a „legerősebb” művének tartott regénye. Konrád, a valamikori barát és Henrik a tábornok, négy évtized elteltével ismét találkozik. A végső búcsú előtt tisztázni szeretnék egy szoros barátság és egy szerelem elárulását. Megrázó beszélgetés, tapintható fájdalom, borzongató „tetemrehívás”... 

Drámai, ahogy az egyik legnagyobb hazai írónk sorsa is. Annak az írónak az önkéntes, de pokolian fájdalmas száműzetése, aki nem vállalt közösséget a szellemet és szabadságot elnyomó kommunista diktatúrával. Aki emigrált, ám nyugalomra sohasem talált és aki 1989-ben az amerikai San Diegóban magányosan, elhagyatottan, önkezével oltotta ki életét. 

A műben rejlő különös erőt telitalálat volt Koncz Gáborra és Makay Sándorra „ruházni”, akik mellett a két másik szereplő, Somfai Éva és Zsolnay András is szép feladathoz jut. 

További információ

Kandi
2008.12.22