Őrület
Frantic, Amerikai thriller, 1988
Roman Polanski kétségtelenül az elitrendezők közé tartozik, bár neve nem csak a filmjeinek köszönhetően forog a köztudatban.

Először 1969-ben került a média és a bulvárlapok középpontjába, mikor várandós második felesége és négy barátja a Manson család brutális mészárlásának áldozata lett, 1977-ben pedig nemi erőszak vádjával tartóztatták le. A vitatott körülmények között történt incidens a mai napig kísérti Polanskit, aki jelenleg ítéletének eltörléséért harcol. Ha sikerrel jár, harminc év után beléphet Amerika területére. Drukkolunk neki, de figyelmünket fordítsuk inkább 1988-as, Őrület című filmjére. A történet szerint dr. Richard Walker amerikai sebész feleségével Párizsba érkezik egy kongresszusra, ám este a nő nyomtalanul eltűnik a szállodai szobából. Mivel az ügyet mindenhol teljes közönnyel kezelik, a kétségbeesett férfi kénytelen önálló nyomozásba kezdeni, ami nem éppen könnyű feladat egy idegen nagyvárosban.

Egy reptéren elcserélt bőrönd és egy váratlanul felbukkant hulla ugyan kapcsolódik az esethez, de egyetlen reményét mégis egy szexis lány jelenti, akinek köszönhetően talán sikerül megtalálnia eltűnt vagy elrabolt feleségét. Polanski ugyan tagadja, hogy Hitchcock hatásaiból építette volna fel filmjét, a párhuzam mégis helytálló, az Őrület ugyanis precízen adagolt feszültségével és ügyesen kibontakozó történetével magával ragadja a nézőt, aki a forgatókönyvnek és a vágásnak köszönhetően mindig csak annyit tud, amennyit a főszereplő is. A remeklő Harrison Ford mellett említsük még meg a stábból a zenéért felelős örök zseni Ennio Morriconét, aki szintén hozzájárul a film hangulatához. Bár a vélemények megoszlanak a végeredményt illetően, ettől függetlenül az Őrület a Polanski-életmű egyik fontos és jellegzetes darabja. 

Forrás: Est.Tv Magazin

2009.03.27