Rutkai Bori kedvenc könyve
- Van kedvenc könyved?

- Nem tudok egy könyvet kiemelni, nagyon sok „kedvenc” könyvem van.

- Milyen típusú könyveket szeretsz?

 

- A felnőtteket is megérintő mesekönyveket, gyűjtöm is őket. 

- Mit olvasol most? 

- Egy japán mesegyűjteményt, az a címe, hogy Az eladott álom

- A „mesekönyveken” kívül milyen könyveket szoktál olvasni?

- Sokfélét. Szeretek belezuhanni az írók világába, ahol szinte hallani lehet a hangjukat, ahogy mesélnek. Füst Milán, Weöres Sándor, Tolnai Ottó „hangját” nagyon szeretem. 

- Általában hol szoktál olvasni? 

- Otthon szeretek olvasni, ágyban vagy kádban, mikor a csend vesz körül. Nem vagyok a kávéházi, zajban olvasó típus. 

- Van preferált idézeted? 

- „Téged fennen szólítunk, hogy ilyennek teremtetted az embert s az embert szintúgy szólítjuk, hogy önmagáért mégis ő felelős… tekintsd hát ezt is, az ördögi feleselést emberi szívünkben, Uram! És ne tartóztasd meg szent szemeidet, hogy meglássák e nyomorúságot, de a szörnyeteget is, amely a bensőnkben rejtve lakik, mert hozzájárul ám az is ehhez, hogy a kísértések úgy etetik őt, valamint mikor hallevest adnának eléje. És ne vigy minket a kísértésbe, könyörgünk estefelé, csakhogy a bűn az ajtón kopog ám, sőt bejön a szobánkba, sőt egész az asztalig jön előre. Távoztasd hát el a forró serpenyőt, amelyen ég a húsunk, lévén az állat énbennem oly igen esendő.” (Egy középkori könyörgésből.) Füst Milán: A feleségem története c. könyvéből 

- Volt olyan kötelező olvasmány, amit nem olvastál el az iskolás éveid alatt? 

- Nem emlékszem ilyenre, szerintem nem volt, mert akkor kaptam voltam a fejemre (nevet). Viszont mostanában újra felfedeztem magamnak a Hamletet, örökkön friss írás! 

OIL
2009.11.09