Dr. Halál
The Dentist, amerikai horror, 92 perc, 1996
Az igazán hathatós dadaista horrorfilm kisebb fajta hiánycikk manapság. Míg a nyolcvanas-kilencvenes években szinte minden nap kijött valami ultravicces darab, addig mára a piacot elárasztották a semmitmondó, középszar slasherek.

Míg az aranykorban szürreálisabbnál szürreálisabb gyilkosok (életre kelt mosodai készülék, mézeskalács figura, hóember, télapó) tépték fel az áldozatok orrlyukát halántékig, addig manapság meg kell elégednünk holmi overállos-maszkos lúzerrel, aki sántikálva, sikítozó ribancok nyomában koslat. Ezúttal viszont a kaszaboló személye igazi kuriózum, ugyanis fogorvos a lelkem.

Ám míg kollégái a fogfehérítést is érzéstelenítő injekcióval művelik, addig hősünk Black & Decker fúrógéppel végez halálos kimenetelű gyökérkezelést. Az orvostudományi egyetemen tanultak radikális átértékeléséhez és a nevelő célzatú bosszúhadjárathoz pedig elegendő ürügynek bizonyul, hogy a doktor úr egy napon rajtakapja becses nejét, amint a kertésszel kufircol. Ez ugyebár nem kis teljesítmény annak fényében, hogy normális sorozatgyilkosok küldetéstudatának kialakulásához több éves szülői megaláztatás és bántalmazás szükségeltetik.

kirsch
2009.11.17