Az utazó
The Tourist, 2010 Színes, magyarul beszélő amerikai–francia thriller, 103 perc
Egy gyönyörű nő kiszemel egy átlagembert, egy amerikai turistát, a wisconsini matektanárt, Franket a Velencébe tartó vonaton. Csakhogy emberünket csőbe húzzák, mivel a lányt, Elise-t követi a brit gazdasági rendőrség, hogy rajta keresztül lecsaphassanak szeretőjére, aki lenyúlt pár milliárd dollárt egy gengsztertől.

Franknek és Elise-nek ráadásul nemcsak az adózsaruktól kell megszabadulniuk, hanem le kell rázniuk azt a gonosztevőt és bérgyilkosait is, aki pénzügyileg meg lett rövidítve. A csavar pedig: a rendőrség nem tudja, hogy néz ki a keresett férfi, Elise szeretője. És itt jön ugye Frank a képbe...

A sok változtatgatás semminek sem tesz jót, és Az utazóval bizony majdnem annyi kavarás történt, mint amennyit a vásznon láthatunk. Eredetileg Charlize Theron és Tom Cruise lettek volna ugyanis a főszereplők, majd Cruise helyett Sam Worthington került képbe, és a rendezői poszton is több csere történt, míg végül kikötött az Oscar-díjas A mások élete direktoránál, Florian Henckel von Donnersmarcknál. Az ugyan meggyőző, hogy a hősöket végül a két legnagyobb élő sztár, Angelina Jolie és Johnny Depp formálhatta meg, ám a hatást nagyban gyengíti, hogy itt nálunk, Európában nem ismeretlen Az utazó sztorija – hiszen annak a 2005-ös francia thrillernek (Anthony Zimmer) a remake-jéről van szó, ami hitchcocki ihletésével, bámulatos eleganciájával és Sophie Marceau aktív segítségével egyszer már elbűvölte az európai (így a magyar) közönséget. Persze – és szerencsére – azért a nagy csavar a végén itt sem hiányozhat. 

firkász
2010.12.17