Equus
Győr, Győri Nemzeti Színház, 2012. február 19. 19:00
1973-ban egy London melletti kisvárosban egy 17 éves fiú megvakított hat lovat. Érthetetlen… Mi késztet egy kamasz fiút ilyen brutális tettre? Ez foglalkoztatta Peter Shaffert is, mikor a hír ihletésére megírta darabját, az Equust.

S ez a dilemma foghatta meg Funtek Frigyest is, mikor a Kisfaludy Terem ez évi első premierjét rendezte.

Mondhatnánk, hogy az Equus egy bűnügyi darab, de annál sokkal több. Dr. Martin Dysart gyermekpszichológus megpróbál alámerülni a fiú lelkébe, s megpróbálja megtalálni a végső indítékot. Amit azonban ott talál, sokkal több, mint amire számíthatott… A lelki oknyomozás és a kölcsönösen feltett kérdések sora számára is nem várt kérdéseket vet fel. Mi a normális? Milyen démonokkal küzdhet egy kamasz? Hogyan taszítja a lázadás egy sajátos vallási révületbe alant? Hogyan fonódik össze egy szexuális frusztráció és a saját maga által teremtett hitvilág…? S ebben hol van a szülők szerepe? Nehéz kérdések sora, melyek végül a doktor saját világát is megkérdőjelezik… 

Provokatív, mélylélektani dráma Rátóti Zoltán és Fándly Csaba főszereplésével, mely híven követi Shaffer alapvetését: „Számomra az Equus egy olyan kihívás, amelyben azt szeretném, ha minden előadás a terror és a gyönyör ötvözetét provokálná”. 

hom
2011.01.26