Krízispont
Margin Call, 2011 Színes, feliratos amerikai filmdráma/thriller, 107 perc
A forgalmazókat gyakran éri az a vád, hogy asszociációs készségükre hagyatkozva próbálnak figyelemfelkeltő címeket adni a külföldi filmeknek. Ezúttal azonban tényleg okosabb volt elkerülni a tükörfordítást: furán mutatott volna...

...a plakátokon, hogy „Letét-befizetési felszólítás”. A „Margin Call” ugyanis ezt jelenti, definíciója szerint pedig: „a piac kedvezőtlen irányú elmozdulásakor a megterhelt letéti számla előírásoknak megfelelő szintre emelésére küldött felszólítás”. Ha ezektől a szavaktól heves izgalomba jöttünk, rögvest váltsunk jegyet a Krízispontra! A film élvezetéhez persze nem követelmény, hogy a zsebünkben lapuljon egy közgazdasági diploma, de azért nem árt, ha mutatunk némi érdeklődést a pénzvilágot mozgató folyamatok iránt, különben egy mukkot sem fogunk érteni a gazdasági világválság kirobbanását megelőző 24 óra történetét feldolgozó műből.

Bár amit látunk, fikció, teljesen egyértelmű, hogy a film a recessziót elindító Lehman Brothers befektetési bank utolsó napjának eseményeit mutatja be. A fejünk felett röpködő milliárdok és különböző pénzügyi tranzakciókra vonatkozó homályos utalások mentén egy feszes szerkezetű, lendületes kamaradráma bontakozik ki előttünk, amelyhez olyan nevek asszisztálnak, mint Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Zachary Quinto, Demi Moore és Stanley Tucci.  

J.C. Chandor a tavalyi Sundance-en debütált a Krízisponttal, és egészen az Oscar-jelölésig tornázta magát. Az elsőfilmes alkotónak ugyan nem sikerült a legjobb eredeti forgatókönyvért járó jelölést szoborra váltania, de ilyen látványos indulás után valószínűleg nem nagyon kell már a villanyszámla miatt aggódnia.  

zsinora
2012.03.02