New York bandái

olvasói
(0)
Scorsese új opusza ismét szembesít bennünket a ténnyel: Amerika a mítoszok földje, van hát miből építkeznie a grandiózus történelmi eposzt rendezni vágyóknak. Be kell látnunk, hogy a New York világvárossá cseperedésének bölcsőringását övező bandaháborúk sokkal alkalmasabbak nagyszabású történelmi kalandfilm-alapanyagnak, mint mondjuk Pest és Buda egyesítése, ami nagyjából ugyanakkor zajlott, amikor Scorsese filmjének eseményei, viszont úgy tűnik, nem övezték utcai harcok és senkinek nem vágták le sem fülét, sem orrát az afeletti vitában, hogy akkor most Pestbuda vagy Budapest.


Hulltak viszont a haszontalanabb emberi testrészek az 1860-as évek New Yorkjában, ahol az angol, holland és walesi származású őslakosok nem nézték jó szemmel az ír bevándorlókat, akik a nagy írországi éhínség elől menekülve tízezrével érkeztek hetente a New York-i kikötőbe. A filmbeli háborúskodás az íreket tömörítő Döglött Nyulak és a Hentes Bill (Daniel Day-Lewis) vezette őslakosok bandája között zajlik. Az Öt Ponton - a város legszegényebb negyede - egy döntő ütközetben esett el egykoron Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio) apja, s a fiú most visszatér, hogy bosszút álljon gyilkosán, Hentes Billen. A fiú inkognitóban érkezvén beépül Bill bandájába, azonban ahogy a harcos mindennapok egyre szorosabbra fűzik köztük a bajtársi köteléket, úgy lesz egyre nehezebb rászánnia magát a bosszúra. Amszterdam és Bill személyes ellentéte, valamint a bandavillongások mellé a politikai korrupció és a polgárháború is felsorakozik nem elhanyagolható mellékszálként, s végleg összekuszálja a "nagy történelmi és mitikus üzenet" megfejtésére irányuló nézői törekvésünket. Visszafogott honfoglalási és szent korona legendákon pallérozott mítoszfelvevő-képességünk számára azonban a végső csapás a film giccsbehajló záró képsora, melyben Manhattan képébe gondosan bedolgozták az egykori két torony szellemképét is. Hiába, arrafelé egyre csak szaporodnak a legendák.
Odor Emilia
2003.05.08
|
Gangs of New York
amerikai-angol-holland-német-olasz történelmi kalandfilm, 167 perc, 2002
Scorsese grandiózus történelmi eposza a 19. század végén New York sikátoraiban dúló bandaháborúkról, háttérben a polgárháborúval.
Rendező:

Martin ScorseseFilm premierek

Tel-Avivban minden megtörténhet

belga-francia-izraeli-luxemburgi vígdráma, 100 perc, 2018

Seveled

magyar romantikus vígjáték, 95 perc, 2019

Sarkvidéki akció

amerikai-angol-dél-koreai-indiai-japán-kanadai-kínai animációs film, 90 perc, 2019

Pamacs, a Mikulás kis rénszarvasa

kanadai animációs film, 89 perc, 2018

Léghajósok

amerikai-angol kalandfilm, 100 perc, 2019

Élősködők

dél-koreai thriller, 132 perc, 2019

Akik már nem öregszenek meg

angol-új-zélandi dokumentumfilm, 99 perc, 2018
Játék
„Kedves Barátom, arra kérlek, hogy pár sorban, tényleg nagyon tömör prózában, versben, haikuban írjál nekem… Hogy miről? Megadom a témát is: mi az, amit egy férfi soha nem mondana el egy nőnek?”
Filmek a TV-ben
H
2
K
3
Sze
4
Cs
5
P
6
18:10
18:10
Mission Impossible
amerikai thriller, 1996
18:10
Szex és New York
amerikai romantikus vígjáték, 2008
18:15
Ricsi, a gólya
luxemburgi-belga-német-norvég-amerikai animációs film, 2016
18:20
Célkeresztben
amerikai thriller, 1993
Iszonyú látványos kalandfilm került tegnap a mozikba. Valós idő, magas feszültség: Léghajósok #leghajosok #moziajanlo #felicityjones #eddieredmayne #latvanyosfilm #kalandfilm #izgalmasfilm
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.