Töredék

est.hu:
7/10
|
olvasói
5/10 (10)
Magyar közönségfilm és fiatal tehetségek ide vagy oda, szerencsés dolog, hogy az idősebb rendezőgenerációi munkái is eljutnak a hazai mozikba. A 73 éves Maár Gyula kései vallomásával nem feltétlenül fogja belopni magát a mammutnyikok szívébe, de számára már az siker lehet, ha egy tizenéves párhuzamot képes vonni a Töredék világa és napjaink között.
Ami egyébként nem könnyű feladat, a film ugyanis közvetlenül a második világháború vége után játszódik egy katolikus kolostorban, ahol mindenki a saját hitével és hitetlenségével küszködik, miközben odakint a proletariátus éppen a világforradalomra készül. A helyzet kissé az Életvonat című szépemlékű holokauszt-vígjátékra emlékeztet: vannak a közösségben rendíthetetlen keményvonalasok, léha álmodozók, és olyanok is, akik a külvilági tanokkal szimpatizálnak. Maár és operatőre, Medvigy Gábor (Sátántangó, Másnap) mindezt megdöbbentő puritánsággal komponált, lassú fekete-fehér képsorokkal tárja a néző elé, mintha a filmet egyébként producerként jegyző Tarr Béla hittanóráról imbolyogna hazafelé. A Simone Veil gondolatai ihlette eszmefuttatások, párbeszédek és viták élettel és izgalommal töltik meg a kolostort, melyet a filmen a híres majki apátság épületei játszanak, és mely nemcsak egy izolált közösséget szimbolizál, de egy egész országot, vagy akár egy művész archaikus lelkivilágát. 
 
A Töredék nem kifejezetten annak a gondolkodói társulásnak készült, melynek képviselői a Majk helységtáblát Majkára írták át, sokkal inkább azoknak, akik szeretik lehántani a filozófiai rétegeket egy lassú történet vázáról. 
 
 
 
csmozi
2007.12.12
|
magyar filmdráma, 86 perc, 2006
Egy katolikus kolostor mikrovilága, nem sokkal a második világháború befejezése után. A Déryné, hol van? rendezőjének filmje.
Rendező:

Maár Gyula

Forgalmazza: HungaroTop
Bemutató: 2007. december 20.

Linkek


Kapcsolódó cikkek

(7 kép)


Film premierek

Tel-Avivban minden megtörténhet

belga-francia-izraeli-luxemburgi vígdráma, 100 perc, 2018

Seveled

magyar romantikus vígjáték, 95 perc, 2019

Sarkvidéki akció

amerikai-angol-dél-koreai-indiai-japán-kanadai-kínai animációs film, 90 perc, 2019

Pamacs, a Mikulás kis rénszarvasa

kanadai animációs film, 89 perc, 2018

Léghajósok

amerikai-angol kalandfilm, 100 perc, 2019

Élősködők

dél-koreai thriller, 132 perc, 2019

Akik már nem öregszenek meg

angol-új-zélandi dokumentumfilm, 99 perc, 2018
Játék
A horrorokra specializálódott Blumhouse legutóbb a Halloweent, most pedig a műfaj egy másik klasszikusát turbózta fel a mai igényeknek megfelelően.
Filmek a TV-ben
H
2
K
3
Sze
4
Cs
5
P
6
18:10
18:10
Mission Impossible
amerikai thriller, 1996
18:10
Szex és New York
amerikai romantikus vígjáték, 2008
18:15
Ricsi, a gólya
luxemburgi-belga-német-norvég-amerikai animációs film, 2016
18:20
Célkeresztben
amerikai thriller, 1993
Iszonyú látványos kalandfilm került tegnap a mozikba. Valós idő, magas feszültség: Léghajósok #leghajosok #moziajanlo #felicityjones #eddieredmayne #latvanyosfilm #kalandfilm #izgalmasfilm
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.