8 mérföld

olvasói
10/10 (2)
Amióta a popzene és a film kart karba öltve szolgálják a népszerű kultúrát, a legnagyobb popsztárok játékfilmes fellépésére mindig számítani lehet. Eminem azonban nem Cliff Richard és nem Britney Spears. Zenei munkásságában sem, és szerencsére első filmszerepében sem. Így amit most kapunk tőle, az nem valami tinglitangi limonádé, hanem tömény és fejbe kólintó lecke.


Azt is szögezzük le mindjárt az elején, hagy a történet hőse nem Eminem, bár majdnem teljesen olyan, mintha ő lenne. Egy súlyosan szétzilált Azt is szögezzük le mindjárt az elején, hagy a történet hőse nem Eminem, bár majdnem teljesen olyan, mintha ő lenne. Egy súlyosan szétzilált családból származó, gyári munkásként güriző fickó, aki fehér létére a feketék terepén akar nagy lenni, a rapben. 1995-ben vagyunk, amikor ilyen vitéz még nem nagyon akadt a hiphop mezején. (Eminemet ekkor még nem ismerte a nagyvilág.) Lepattant külvárosi klubok színpadán vívott rímpárbajokban dől el, ki a legjobb. A versenyző 45 másodpercet kap, hogy a dj által bejátszott ritmusra hányja a rímeket, alázva a másikat, aki aztán az ő 45 másodpercében viszonozza a kölcsönt, a döntés pedig az aktívan részt vevő, ordibáló közönségé. Ilyenek lehettek a szónoki párviadalok az ókori Rómában...A ritmus és a szívből szóló duma azonban csak az élet egyik fele, a másik a durva meló, a züllött anya a lakókocsijában, a dudvaként felnövő kishúg, a bőrödre pályázó bandák és az a csaj, aki nagyon hajt rád, de nem úgy tűnik, hogy nálad fog megállni. Eminem hihetetlen visszafogottsággal játssza hősének szerepét, és ezzel lesz tökéletesen hiteles, mellette Brittany Murphy iszonyúan igyekszik, hogy ugyanolyan hiteles legyen, és az a szerencséje, hogy pont ez a szerepe is. A köréjük varázsolt világ szinte belélegezhető életszaga pedig nem utolsósorban az atmoszférateremtésben már több ízben bizonyított (Szigorúan bizalmas, Wonder Boys - Pokoli hétvége) Curtis Hanson érdeme. Vegyük ehhez a rímbe fordított magyar feliratokat, és kész egy egész estét megérő mozi. Igaz, a limonádét utána kell meginnunk.
nelson
2003.02.20
|
8 Mile
amerikai-német filmdráma, 110 perc, 2002
Egy fehér repper a detroiti fekák között a hiphop színpadán. Tapintható szociomiliő, lakókocsifíling, torokszaggató rímpárbajok. És a lényeg: Eminem viszi a prímet.
Rendező:

Curtis Hanson

Színész:

Eminem
(Jimmy Smith)

Brittany Murphy
(Alex)

Kim Basinger
(Stephanie Smith)

Mekhi Phifer
(David Porter)

Evan Jones
(Cheddar Bob)

Omar Benson Miller
(Sol George)

Taryn Manning
(Janeane)

Michael Shannon
(Greg Buehl)

Forgalmazza: UIP-Duna Film
(15 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
P
15
Szo
16
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.