Beethoven árnyékában

est.hu:
5/10
|
olvasói
8/10 (20)
Az őrült zseni élete garantált siker bármely filmes számára, hiszen megvan bennük a csillogás, a harsányság, az érzék a gyors dramaturgiai váltásokhoz - és majd elfelejtettem, a zsenialitás!
Beethoven esetében a zsenialitás élete végére némi szenilitással, és mint az közismert, teljes süketséggel párosult, de ekkor alkotta meg élete legnagyobb alkotását, a IX. szimfóniát. Agnieszka Holland a nagy mű születése köré font egy érdekes, de teljes mértékben kitalált mesét egy lányról, aki a Mester mögött állt. A történet szerint bizonyos Anna Holtz másolta kottára a nagy és végtelenül szeszélyes Ludwig jegyzeteit, és a karakán és elég csinos hölgy egy idő után a komponálásban is részt vett, sőt a díszelőadáson is ő segített a nagyothalló művésznek dirigálni, bezony!
 
A protofeminista Anna Holtz persze maga is zeneszerző volna, csak a kor még nem érett meg rá - mondja a rendezőnő, de jobban tesszük, ha inkább magára Beethovenre koncentrálunk, hiszen ő valóban élt és tényleg zseni volt. Ezt igazolja az a jó tízperces jelent, amely a IX. szimfónia legelső előadását mutatja be - amelyből az is kiderül, hogy miért van oly’ sokáig tétlenségre kárhoztatva a kórus! Az eddig kopaszként ismert Ed Harris kissé furán hat Beethoven oroszlánsörényével, Diane Kruger pedig, akárcsak a Trójában, inkább szép, mint okos, de a komolyzene mindenkié, és főleg azé, aki érti is. A részben kis hazánkban felvett film szép és nemes próbálkozás, ha nem is ér feltétlen célba, és mindenképp jobb, mint az a másik Beethovenes film arról a nagy, bumfordi kutyáról!
Vízer
2007.03.07
|
Copying Beethoven
amerikai-német romantikus filmdráma, 104 perc, 2006
A nagy Ludwig von Beethoven másodvirágzása a film szerint egy csinos és tűzrőlpattant kottamásoló lánynak köszönhető, aki bájai segítségével kihozta a Mesterből még a IX. szimfóniát is!
színész:

Ed Harris
(Ludwig van Beethoven)

Diane Kruger
(Anna Holtz)

Joe Anderson
(Karl van Beethoven)

Ralph Riach
(Wenzel Schlemmer)

Angus Barnett
(Krenski)

Phyllida Law
(Canisius anya)

Matthew Goode
(Martin Bauer)

Nicholas Jones
(Archduke Rudolph)

Karl Johnson
(Stefan Holtz)

Forgalmazza: Intersonic
Bemutató: 2007. március 8.
(10 kép)


Film premierek

Elrabolt világ

amerikai sci-fi, 109 perc, 2019

Mi

amerikai horror, 116 perc, 2019

Életem értelmei

belga-francia filmdráma, 98 perc, 2018

Colette

amerikai-angol életrajzi dráma, 111 perc, 2018

Bazi nagy francia lagzik 2.

francia vígjáték, 99 perc, 2019

A világ gyengéd közönye

francia-kazahsztáni filmdráma, 100 perc, 2018
Játék
Mikor Gellert Grindelwald, a nagyhatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból, Albus Dumbledore, a Roxfort professzora Göthe Salmander segítségét kéri a szökevény felkutatásában.
Filmek a TV-ben
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
P
22
19:50
Kézikönyv randevúhoz
kanadai romantikus vígjáték, 2016
20:00
Gotti
amerikai életrajzi film, 2018
20:30
20:30
Párizsi tanulmányok
francia filmdráma, 2018
20:30
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.