Beethoven árnyékában

est.hu:
5/10
|
olvasói
8/10 (20)
Az őrült zseni élete garantált siker bármely filmes számára, hiszen megvan bennük a csillogás, a harsányság, az érzék a gyors dramaturgiai váltásokhoz - és majd elfelejtettem, a zsenialitás!
Beethoven esetében a zsenialitás élete végére némi szenilitással, és mint az közismert, teljes süketséggel párosult, de ekkor alkotta meg élete legnagyobb alkotását, a IX. szimfóniát. Agnieszka Holland a nagy mű születése köré font egy érdekes, de teljes mértékben kitalált mesét egy lányról, aki a Mester mögött állt. A történet szerint bizonyos Anna Holtz másolta kottára a nagy és végtelenül szeszélyes Ludwig jegyzeteit, és a karakán és elég csinos hölgy egy idő után a komponálásban is részt vett, sőt a díszelőadáson is ő segített a nagyothalló művésznek dirigálni, bezony!
 
A protofeminista Anna Holtz persze maga is zeneszerző volna, csak a kor még nem érett meg rá - mondja a rendezőnő, de jobban tesszük, ha inkább magára Beethovenre koncentrálunk, hiszen ő valóban élt és tényleg zseni volt. Ezt igazolja az a jó tízperces jelent, amely a IX. szimfónia legelső előadását mutatja be - amelyből az is kiderül, hogy miért van oly’ sokáig tétlenségre kárhoztatva a kórus! Az eddig kopaszként ismert Ed Harris kissé furán hat Beethoven oroszlánsörényével, Diane Kruger pedig, akárcsak a Trójában, inkább szép, mint okos, de a komolyzene mindenkié, és főleg azé, aki érti is. A részben kis hazánkban felvett film szép és nemes próbálkozás, ha nem is ér feltétlen célba, és mindenképp jobb, mint az a másik Beethovenes film arról a nagy, bumfordi kutyáról!
Vízer
2007.03.07
|
Copying Beethoven
amerikai-német romantikus filmdráma, 104 perc, 2006
A nagy Ludwig von Beethoven másodvirágzása a film szerint egy csinos és tűzrőlpattant kottamásoló lánynak köszönhető, aki bájai segítségével kihozta a Mesterből még a IX. szimfóniát is!
színész:

Ed Harris
(Ludwig van Beethoven)

Diane Kruger
(Anna Holtz)

Joe Anderson
(Karl van Beethoven)

Ralph Riach
(Wenzel Schlemmer)

Angus Barnett
(Krenski)

Phyllida Law
(Canisius anya)

Matthew Goode
(Martin Bauer)

Nicholas Jones
(Archduke Rudolph)

Karl Johnson
(Stefan Holtz)

Forgalmazza: Intersonic
Bemutató: 2007. március 8.
(10 kép)


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
AZ A BAAAJ... …hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is!
Filmek a TV-ben
21:00
A tenger szívében
amerikai kalandfilm, 2015
21:00
Beépített szépség
amerikai akcióvígjáték, 2000
21:00
Rossz társaság
amerikai krimi, 2002
21:00
Szexvideó
amerikai vígjáték, 2014
21:00
A falu
amerikai thriller, 2004
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.