A dicsőség zászlaja

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (17)
Hollywood igazi fenegyereke, Clint Eastwood, aki 76 évesen élete legnagyobb szabású munkáját tudhatja maga mögött: egyszerre két filmet forgatott le a II. világháború egyik legvéresebb csatájáról.
A dicsőség zászlaja a kettő közül az amerikai mese - a két héttel korábban nálunk is a mozikba kerülő Levelek Ivo Dzsimáról a japán verziót mutatja be - a csendes-óceáni hadjárat egyik legfontosabb ütközetéről. Ivo Dzsima jelentéktelen vulkáni sziget, ahol jól beásott, fanatikus japán védők a végsőkig kitartottak a túlerőben lévő amerikai tengerészgyalogosok ellen, akik maguk is hatalmas veszteséget szenvedtek. A túlélés és a hősiesség mindkét oldalon összemosódott a véres küzdelem során, és Eastwood ezt tette meg filmje vezérmotívumává egy azóta híressé vált epizód, az amerikai zászló kitűzése segítségével.
 
A zászlót ugyanis kétszer is felemelték, és úgy esett, hogy csak a második alkalommal volt kéznél egy haditudósító, a kép pedig a háborús erőfeszítés szimbólumává vált, híressé téve a rajta szereplő katonákat - akiket odahaza körberáncigáltak, hogy hadikötvényeket népszerűsítsenek. És a veteránok szép lassan tönkrementek a sok képmutatás és hazugság súlya alatt. Eastwood igazán nagy sztárok nélkül, csavaros, de néha zavarba ejtő időkezeléssel mutatja be a háború borzalmait és a túlélők kálváriáját, de talán túl sokat vállalt magára. A film látványos, izgalmas és legfőképp végtelenül őszinte, azonban az erkölcsi mondanivaló és a háborúellenes üzenet néha kicsit szájbarágósnak hat. Csakhogy Eastwoodnak még az érzelgősség is jól áll! 
 
Vízer
2007.03.08
|
Flags of Our Fathers
amerikai háborús film, 132 perc, 2006
A II. világháború egyik legvéresebb csatájának bemutatása az amerikai tengerészgyalogosok szemszögéből és a hősiesség fogalmának körbejárásával, a még mindig remek Clint Eastwood rendezésében.
Rendező:

Clint Eastwood

Forgalmazza: InterCom
Bemutató: 2007. március 15.
(14 kép)


Film premierek

Jégvarázs 2.

amerikai animációs film, 103 perc, 2019

Valan - Az angyalok völgye

magyar krimi, 98 perc, 2019

Tudsz titkot tartani?

amerikai romantikus vígjáték, 94 perc, 2019

Tejháború

izlandi vígjáték, 92 perc, 2019
Játék
Filmek a TV-ben
H
18
K
19
Sze
20
18:05
Az utolsó szamuráj
amerikai-japán-új-zélandi történelmi dráma, 2003
18:15
Star Wars: A Sith-ek bosszúja
amerikai sci-fi, 2005
18:30
Heavy túra
finn-norvég vígjáték, 2018
18:55
Betörő az albérlőm
amerikai vígjáték, 2004
19:00
A muskétás
amerikai-holland kalandfilm, 2001
Ma kerül ki a lelőhelyekre, keresd Budapest lefjobb programjait! Fotózkodj vele és használd a #PESTIESTLES hashtaget, és mi belépőket adunk. #pestiest #pestiestjatek #jatek #nyeremenyjatek #instajatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.