Napfény

est.hu:
7/10
|
olvasói
6/10 (104)
Az űrben utazni baromi unalmas lehet, és ezt a problémát nem is akarja kikerülni egyetlen, magát valamennyire komolyan venni szándékozó tudományos-fantasztikus film sem.
Így amikor az ásítozó legénység jeleneteken keresztül csak ide-oda támolyog a pilótafülke és az ebédlő között, a rutinos sci-fi rajongó még nem tart semmitől. Ki tudja, bármelyik pillanatban előbújhat valahonnan a nyolcadik utas vagy valami afféle... 
 
Amikor a Nap összeomlással fenyeget (vagyis nekünk annyi lesz), a Föld lakói egy iszonyú nagy bombával felszerelt űrhajót küldenek szeretett égitestünk felé, hogy azzal újraindítsák. A fedélzeten válogatott európai és ázsiai arcok okoskodnak, feszkóznak, és feltűnően sokat ráncolják a homlokukat, ami alapján 20-30 perc után már az lehet az érzésünk, hogy kevésbé az Alien, inkább a Solaris nyomvonalán halad majd tovább a cselekmény. Aztán valahol a Merkúr környékén ráakadnak egy előttük ott járt, földi űrhajóra, és szép lassan mégiscsak eljutunk afelé a bizonyos nyolcadik utas felé, és beindul a jó öreg „mindig eggyel kevesebben lesznek”-játék megspékelve egy kis 2001 - Űrodüsszeia típusú pszichedéliával, ami a Trainspotting rendezőjétől nem meglepő. 
 
Danny Boyle elegáns, merész, de nem döbbenetesen eredeti filmet készített állandó munkatársa, Alex Garland hasonló jelzőkkel illethető forgatókönyvéből. Miként a 28 nappal később esetében, itt is leginkább az az érdekes, hogyan tudják a szokásosnál intellektuálisabb oldalról megcsavarni az ismerős műfaji formulákat. 
nelson
2007.04.04
|
Sunshine
angol sci-fi, 98 perc, 2007
A Nap készül összezuttyanni, de az emberiség nem hagyja, és újra akarja indítani egy bombával. A Trainspotting és a 28 nappal később rendezőjének filmje a Solaris és A nyolcadik utas: a halál nyomdokain.
Rendező:

Danny Boyle

Színész:

Cillian Murphy
(Robert Capa)

Rose Byrne
(Cassie)

Michelle Yeoh
(Corazon)

Cliff Curtis
(Searle)

Chris Evans
(Mace)

Troy Garity
(Harvey)

Hiroyuki Sanada
(Kaneda)

Benedict Wong
(Trey)

Mark Strong
(Pinbacker)

Forgalmazza: InterCom
Bemutató: 2007. április 12.
(12 kép)


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Világszínvonalú programok, nemzetközi hírű fellépők és csodálatos helyszínek!
Filmek a TV-ben
18:15
Koreai rulett
dél-koreai akciófilm, 2013
18:25
Csokoládé
angol romantikus film, 2000
18:30
Virágvölgy
magyar film, 2018
18:35
Inferno
amerikai-japán-magyar-török thriller, 2016
18:40
Fák jú, Tanár úr! 3.
német vígjáték, 2017
Ma este kilenckor Magyar Rhapsody Project a Mesterségek Ünnepén. A Bársony Bálint Sextett a magyar klasszikusokat modernizálja. . . . @mestersegekunnepe #magyarrhapsodyproject #barsonybalintsextett #klasszikusokjazzben #liszt #erkel #kodaly #bartok
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.