Vágy és vezeklés

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (106)
Ian McEwan kortárs angol regényíró nagy sikerű művéből a Büszkeség és balítélet rendezője kerekített szívszaggató szerelmi drámát, teli vággyal, vezekléssel és szemet gyönyörködtető képekkel.
Mindenekelőtt hálával tartozunk a regény írójának (akit kritikusai e műve kapcsán korunk Jean Austenjának neveztek ki), hiszen remek történetet eszelt ki arról, hogy egy gyermekkori botlás, egy nem is annyira gonoszságból, mint inkább elbizakodottságból elkövetett helytelen cselekedet hogyan tehet tönkre életeket - talán jóvátehetetlenül. A 13 éves, csapongó képzeletű Briony Tallis egy forró nyári napon ugyanis lát valamit a kertjükben álló szökőkútnál, amiből messzemenő következtetésre jut, s később akarva-akaratlanul bűncselekménnyel vádolja meg házvezetőnőjük fiát, nővére szerelmesét. Tette börtönbe juttatja a fiút, elválasztja egymástól a szerelmeseket. Mindez néhány évvel a második világháború kitörése előtt történik egy angol birtokon. Később a fiú katonai szolgálatot vállalva juthat ki a börtönből. Az időközben felcseperedett Briony pedig azon gyötrődik, hogyan vezekelhetne gyermekkori tettéért. 
 
Joe Wright már a Büszkeség és balítélet rendezőjeként bizonyította, hogy a regényadaptáció igen jól megy neki, és most is hatásos vizuális és hangmegoldásokkal képes megőrizni valamit a regény komplex szövetéből, ugyanakkor önmagában is sikerült filmet hoz létre. Aki szereti a szép, de fájdalmas szerelmi történeteket, biztosan nem fog csalódni ebben a filmben. 
 
Odor Emília
2008.01.18
|
Atonement
angol romantikus filmdráma, 130 perc, 2007
1935 egy forró nyári napján egy kislány lát valamit, amiről csak hiszi, hogy érti. A tragikus félreértés szerelmeseket választ el egymástól, életeket tesz jóvátehetetlenül tönkre. Golden Globe-bal jutalmazott szépséges szerelmi dráma egy nagy sikerű angol regényből.
Rendező:

Joe Wright

Forgalmazza: UIP-Duna Film
Bemutató: 2008. január 24.
(13 kép)


Film premierek

A vágyak szigete

amerikai horror, 110 perc, 2020

Sonic, a sündisznó

amerikai-japán-kanadai kalandfilm, 99 perc, 2020

Közel a horizonthoz

német romantikus filmdráma, 109 perc, 2019

A boldogságvirág

angol-német-osztrák sci-fi, 105 perc, 2019
Játék
Amit nem látsz, az is árthat neked. Az Emmy-díjas Elisabeth Moss a főszereplője ennek a félelmetes modern mesének, melyet a Universal klasszikus szörnykaraktere ihletett.
Filmek a TV-ben
19:25
Acts of Vengeance
amerikai-bolgár akciófilm, 2017
20:00
Vicces Maca
angol vígjáték, 2017
20:00
Marilyn Monroe titkos élete 2.
amerikai életrajzi filmdráma, 2015
20:25
Megbocsátasz valaha?
amerikai életrajzi film, 2018
20:30
A rózsaszín párduc visszatér
angol-amerikai krimivígjáték, 1975
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.