A Spiderwick krónikák

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (143)
Mark Waters (Nem férek a bőrödbe, Bajos csajok, Ha igaz volna...) gyerekfantasyja újabb variáció jó és gonosz küzdelmére egy varázslatos világban, mesés lényekkel, ahol ezúttal egy Mulgarath nevű óriás a rosszfiú.
De vannak itt - bár hétköznapi szemmel láthatatlanok - koboldok, üregi trollok, griffek, madarakra vadászó hobgoblinok, dühükben időnként átalakuló házimanók, bájos tündérek, s egyéb tolkieni szörnyek és csodás lények. Ezek a kreatúrák egy ódon, elhagyatott házban tanyáznak a Spiderwick-birtokon, ahova egy nap megérkezik New Yorkból a Grace család (egy anya, két 12 év körüli ikerfia és azok nővére). A ház láthatatlan varázsvilágára először csak a balhés kisfiú, Jared tűnik fogékonynak, de lassanként az egész família belekeveredik a párhuzamos világbeli kalandokba. 
 
Az amerikai mesekönyvsorozaton alapuló mű némileg realistábban közelít a témához (lásd válófélben lévő szülők), mint a hasonló alkotások, de ettől még ne várjunk valami radikálisan újat és forradalmit. Mark Waters filmje kifejezetten könnyű darab, s habár 12-es karikát kapott a korhatárbizottságtól, annál sokkal idősebb gyerekeket már nemigen köt le. 
 
A Spiderwick krónikák néhány fokkal jobb, mint az Arthur és a villangók és jó néhánnyal az Ébredő sötétségnél, de meg sem közelíti a Harry Potter- vagy A Gyűrűk Ura-filmek szépen kidolgozott és felépített, egységes univerzumát. Mindezt olyan rutinos játékosok próbálják meg feledtetni velünk, mint Freddie Highmore (Charlie és a csokigyár) vagy a veterán angol színészdáma, Joan Plowright. 
fürkész
2008.03.13
|
The Spiderwick Chronicles
amerikai fantasy, 107 perc, 2008
Egy vidékre költöző csonka család gyermektagjai bámulatos párhuzamos világot fedeznek fel. A hollywoodi fantasyfolyam folytatódik.
Rendező:

Mark Waters

Bemutató: 2008. március 20.
(14 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.