Fél Nelson

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (19)
Ha 1-től 10-ig osztályoznunk kéne, mennyire kínos, ha tanárként a 13 éves tanítványunk ránk nyit, mikor cracktől kábultan lebegünk saját iskolánk lányöltözőjének vécéjében, a legtöbbünk valószínűleg elég magas pontszámot adna.
Hősünkkel, a harmincas brooklyni történelemtanárral és kosáredzővel, Dan Dunne-nal pedig éppen ez történik - ez a kellemetlen nyitás mégis egy szép barátság kezdete lesz: a drogfüggő, vergődő fehér férfi és a zárkózott, problémás családból származó fekete kislány, Drey között különös kapcsolat alakul ki, ami jórészt abból áll, hogy Dunne autójával rendszeresen hazafuvarozza a lányt, akiért sosem jön el az apja, illetve megpróbálja megakadályozni, hogy Drey a bátyja nyomdokaiba lépjen (azaz drogdíler legyen). A két ember viszonyának alakulásán kívül amiről még Ryan Fleck bemutatkozó nagyjátékfilmje szól, az a magány. Dunne szinte minden éjjel eljár szórakozni valahova, próbál nőkkel kapcsolatot kezdeményezni, mutatják családi körben, volt szerelmével, sőt látjuk még szex közben is - ő mégis egyedül van még akkor is, ha emberek veszik körül. Talán ez az oka annak, hogy a droghoz fordul, s talán ezért találnak egymásra a szintén kívülálló Dreyjel. 
 
A Fél Nelson igazi független film, ami egyebek mellett abban is megnyilvánul, hogy kevésbé célra tartó, mint egy hollywoodi darab: inkább ábrázolni akar valamit, nem pedig elmesélni, emiatt azonban néha kicsit lötyögősnek, lazának érezhetjük a cselekményt. Aki azonban rákap az ízére - csak hogy témánál maradjunk -, annak nagyon be fog ütni... 
 
csőrmester
2008.09.15
|
Half Nelson
amerikai filmdráma, 106 perc, 2006
Egy idealista középiskolai történelemtanár Brooklynban a heroinhoz fordul, amikor élete egyre szürkébbé és kilátástalanabbá válik. Egy nap az egyik tanítványa, Drey, a 13 éves fekete kislány rajtakapja, amint crackhez nyúl, ám az esetből furcsa barátság szövődik. Ryan Gosling igazán hálás szerepben, remek párbeszédekkel és közhelyektől mentesen.
Rendező:

Ryan Fleck

Bemutató: 2008. szeptember 18.
(5 kép)


Film premierek

Jégvarázs 2.

amerikai animációs film, 103 perc, 2019

Valan - Az angyalok völgye

magyar krimi, 98 perc, 2019

Tudsz titkot tartani?

amerikai romantikus vígjáték, 94 perc, 2019

Tejháború

izlandi vígjáték, 92 perc, 2019
Játék
Filmek a TV-ben
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
18:10
18:15
Pinokkió
olasz kalandfilm, 1. rész, 2008
18:15
18:15
Még zöldebb a szomszéd nője
amerikai vígjáték, 1995
18:20
Verdák
amerikai animációs film, 2006
Ma került a mozikba, nézzétek az új magyar krimi-thrillert: Valan - Az angyalok völgye #valanazangyalokvölgye #moziajanlo #krimi #thriller #filmajanlo #izgifilm
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.