Hajnali mentőakció

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (11)
Újabb film a vietnami háborúról - ezúttal a veterán német rendezőtől, Werner Herzogtól.
A Hajnali mentőakció azonban nem szokványos vietnami háborús film, hiszen legnagyobbrészt egy laoszi hadifogolytáborban játszódik. Ide kerül öt sorstársa mellé Dieter Dengler amerikai repülőhadnagy, miután gépét lelövik. Herzog mindig is szerette a szélsőséges határhelyzetben lévő vagy abba kerülő figurákról szóló történeteket (Fitzcarraldo, Cobra Verde, Aguirre, Medvebarát stb.), ez is egy újabb a sorban. 
 
A fogolytábor lakói mind az őrültség különböző stádiumában vannak, a hely tehát leginkább egy dzsungelmélyi elmegyógyintézetre emlékeztet. Mégis lenyűgöző figyelni a foglyok - élükön Dieterrel - leleményességét és a színészi alakításokat (főleg az egyébként komikusként ismert Steve Zahn nyűgöz le, Christian Bale pedig szokás szerint remek). A főhős hihetetlen lazasága ugyan a hamarosan bemutatásra kerülő Trópusi vihar című háborúsfilm (forgatás)-paródiát idézi, de ez mit sem változtat azon, hogy Herzog műve egy kalandfilm izgalmával állít emléket az ember küzdeni tudásának és élni akarásának. 
 
 
Kiadás: Magyar sztereó, angol DD 5.1-es hang, magyar és angol felirat. Extra sajnos semmi, még egy árva előzetes sem, pedig Herzog ennél többet érdemelne. 

Rescue Dawn, 2006, 121 perc, Fórum Home Entartainment (16)
fürkész
2008.09.01
|
Rescue Dawn
amerikai filmdráma, 120 perc, 2006
A vietnámi háború alatt egy amerikai pilóta gépét már az első bevetésén lelővik, csakhogy Laosz felett, amelyet az USA hivatalosan soha nem támadott meg, így a hadifogoly csak a szökésben reménykedhet. Werner Herzog egy korábbi dokumentumfilmjében már feldolgozott igaz történetet visz vászonra Christian Bale főszerelésével.
Rendező:

Werner Herzog

Linkek


Kapcsolódó cikkek

(17 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
P
5
Szo
6
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.