Törvénytelen

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (7)
Nick Love, a Futball faktor brit forgatókönyvíró-rendezője új filmjében ismét egy hazájában (is) igen kritikus társadalmi problémát jár körül: a futballhuliganizmus után ezúttal a rohamosan terjedő utcai bűnözést és az ettől rettegő átlagpolgárokat.
A Törvénytelenben egy maroknyi kis csapat tagjai, felszínes ismerősök és vadidegenek (egy kiábrándult iraki veterán, egy közismert gengszter perét vezető ügyész, két, a nyílt utcán bántalmazott férfi, egy kissé bekattant biztonsági őr stb.) elhatározzák, hogy összefognak az egyre terjedő és az igazságszolgáltatás részéről megtorlatlanul hagyott bűnözés ellen és saját maguk védelme érdekében. Szinte mindannyiuknak van miért elégtételt venniük, büntetőakcióik azonban egyre durvábbakká válnak és vitát szülnek még a csapaton belül is... 
 
Érdekes egybeesés, hogy Nick Love műve egy időben kerül a magyar mozikba A zóna című mexikói filmmel, mellyel igen sok párhuzamot mutat. A szintén az önbíráskodás témáját körüljáró Rodrigo Plá-film ugyan sokkal erősebb darab, de míg abban egy idő után teljesen egyértelmű, hogy kié az erkölcsi igazság, a Törvénytelen forgatókönyve olyan ügyesen van megírva, hogy nagyon nehéz nem együtt érezni a jórészt teljesen jogos sérelmeiket megtorló, ám végső soron bűnözővé váló hősökkel. A mű további erénye, hogy miközben igen erősen reflektál a jelenlegi brit politikai helyzetre, és kíméletlen társadalomkritikát fogalmaz meg, izgalmas fordulatai a műfaji filmek (gengszter- és akciófilm) szerelmeseinek is örömet szerezhetnek. 
fürkész
2008.09.24
|
Outlaw
angol filmdráma, 103 perc, 2007
A Futball faktor rendezőjének variációja az „átlagember megvédi magát és igazságot szolgáltat” témára, sok izgalommal és társadalomkritikával kiegészítve – huliganizmus futball nélkül.
Rendező:

Nick Love

Forgalmazza: FF Film
Bemutató: 2008. szeptember 25.
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.