A Magdolna nővérek

olvasói
(0)
A valóságban megtörtént események néha valóban olyanok, hogy azt ép elmével nehezen lehetne kitalálni. A közelmúlt történelme pedig könnyen felkeltheti bennünk a személyes érintettség homályos érzetét - és ettől a múlt tragédiái még megrázóbbnak hatnak. Mindez igaz Peter Mullan rendező filmjére.
A magyar nézők Mullant főleg színészként ismerhetik, számos brit filmben alakított az utóbbi időben kisebb-nagyobb szerepeket, például ő volt a Nevem: Joe főszereplője. Ezúttal rendezőként az ír (és brit) történelem egyik fájdalmas és kevéssé felderített momentumáról készített játékfilmet. Írországban a XVIII. század vége óta léteztek az ún. Magdaléna menhelyek, olyan nők számára létesített - a munkatábort és a börtönt ötvöző - intézmények, ahová „bukott” nőket (leányanyákat, szexuális zaklatás áldozatául esett nőket stb.) zártak, hogy azokért a bűnökért, melyeket gyakran nem is ők követtek el, még itt a földön bűnbocsánatot nyerjenek. Az intézményeket az Irgalmas Nővérek tartották fenn, és a - lényegében rabszolgamunkára fogott - nőket kihasználva mosodákként üzemeltették. Az utolsó ilyen intézményt (akár milyen nehéz is elhinni) 1996-ban zárták be Írországban. 
 
A film négy fiatal lány történetét meséli el, akik ugyanazon a napon kerülnek egy ilyen menhelyre a 60-as években. A kiszolgáltatottság, a félelem és a részvétlenség kegyetlen világa tárul fel előttünk, ahonnan menekülni sincs hová, hiszen a lányokat legtöbbször saját családjuk „adja be” ezekbe a börtönökbe, hogy „megvédjék” őket a bűntől. A rendkívül megrázó történet fiktív figuráit valós események alapján alkotta meg a rendező, s nagyszerű színészeket talált megformálásukra. A fájdalmas eseményektől alkalmanként a keserű humor, és némi stilizáció segítségével próbál távolságot tartani - s talán ez segít leginkább abban, hogy a film sikeresen kerülje ki a patetikus börtöndrámává válás csapdáját.
Odor Emilia
2003.09.11
|
The Magdalene Sisters
ír filmdráma, 119 perc, 2002
Velencei nagydíjas dráma az írországi irgalmas nővérek irgalmatlan mosodai rendjéről. Négy ifjú leány története a hatvanas években - kemény film, igaz történet alapján.
Rendező:

Peter MullanFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
10
K
11
Sze
12
Cs
13
P
14
18:05
Fájdalom és dicsőség
spanyol film, 2019
18:05
Harry Potter és a félvér herceg
amerikai-angol fantasy, 2008
18:05
Parkoló
román romantikus film, 2018
18:10
True Lies - Két tűz között
amerikai akcióvígjáték, 1994
18:10
Elveszve az Amazonasnál
német film, 2013
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.