Olasz nyelv kezdőknek

olvasói
8/10 (1)
Egy borogós dán városnegyedbe új segédlelkész érkezik. Andreas nemrég vesztette el a feleségét, magányát enyhítendő, barátja, Jorgen Mortensen, a csupaszív szállodaportás elhívja a közösségi házban tartott kezdő olasztanfolyamra. Az osztály boldogtalan emberek egész kis gyűjteménye, az olasz nyelv számukra az életükből hiányzó napsütést jelenti.
Egy kétbalkezes cukrászdai eladónő, egy hirtelen haragú pincér, egy fodrásznő, aki alkoholista anyjával küszködik és az egyetlen, akinek anyanyelve az olasz, egy pincérnő, aki mindemellett éppoly nehezen tudja megszólítani azt, akit szeret, mint északi születésű társai. A komoly témát sikerült oly vidáman tálalni, hogy a film hazájában, Dániában bemutatója idején vezette a nézettségi listát. 
 
A dán Dogma-mozgalom filmjei közt elsősorban felkavaró, tartalmi, formai tekintetben radikális filmekkel találkozhatunk (Idióták, Születésnap). A vígjáték újdonságnak számít ebben a sorozatban. Lone Schefrig rendezőnő filmje azért is rendkívüli, mert a Dogma alapelveit - amelyek a filmművészeten eluralkodó, a valóságot meghamisító eljárásokat tagadják meg - minden pózt mellőzve a lehető legnemesebb célra használja: igazi szerethető, és szeretni való embereket állít elénk valóságos fényben, és tereli be őket egy olyan helyzetbe - egy kezdő nyelvtanfolyamra - amelyben mindnyájuknak a rájuk mosolygó szerelem jóvoltából kell szembenézniük önmagukkal. Rájövünk, hogy olyanok vagyunk, mint ők, és jól esik látnunk, hogy a boldogságból még a legnyomorultabb helyzetekbe került embertársainknak is kijuthat.
nelson
2003.09.17
|
Italiensk for begyndere
dán-svéd vígjáték, 112 perc, 2000
"Újabb Dogma-vígjáték egy csapat magányos, de jóravaló dán kispolgárról, akiket összehoz az olasz nyelv iránti rajongás. A 2001-es év legnagyobb dán kasszasikere. Taljános kapcsolatok."
rendező:

Lone ScherfigFilm premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
18:10
Bazi nagy amcsi lagzi
amerikai vígjáték, 2004
18:15
Robin Hood, a tolvajok fejedelme
amerikai kalandfilm, 1991
18:20
A tanítónő
amerikai film, 2018
18:40
Kísértés két szólamban
amerikai vígjáték, 2003
18:50
Az árnyéktalan rúgás mestere
kínai kungfufilm, 2016
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.