Alvajárók

est.hu:
8/10
|
olvasói
6/10 (4)
Családi dráma rossz anyával, elhagyott gyerekkel, kedves nagybácsival, gonosz nagypapával és kísértő múlttal - meglepő, de Bill Maher független filmje mindezek ellenére egy cseppet sem unalmas és sematikus.
 Élettársa bebörtönzése miatt az amúgy is zűrös életet élő fiatal anya, Joleen egy nap beállít öccséhez, Jameshez 12 éves lányával, Tarával. A nő rövid úton eltűnik a balfenéken, a szelíd fiatalemberre hagyva a kislány gondját, aki hamarosan nevelőotthonba kerül. James azonban - egy kis külső nyomásra - megszökteti az intézetből Tarát, s ketten együtt nekiindulnak a világnak, hogy megkeressék Joleent... 
 
Az Alvajárók nagyon szépen, finoman ábrázolja a kényszerű felnőtté válást, a felnőtté válni nem tudást, a múlttal való leszámolást, a szükségszerű, elkerülhetetlen továbblépést és persze két ember alakuló kapcsolatát. Bizonyos pillanatokban (l. a két álom-, illetve álomszerű jelenetet) úgy tűnik, a kislány a főhősünk, de van, hogy a hangsúly inkább a fiatal nagybácsira esik (a címben szereplő alvajárás is elsősorban rá vonatkozik). 
 
A vizuális effektes szakember Maher bemutatkozó nagyjátékfilmjében meglepően jól funkcionál rendezőként: lenyűgöző természetességgel és keresetlenséggel, rendkívül jó színészvezetéssel vezényli le művét. Charlize Therontól már megszoktuk, hogy hitelesen hozza a problémás, lecsúszott nő figuráját, kellemes meglepetés azonban az elmúlt években kissé háttérbe szorult Nick Stahl és a Híd Terabithia földjére c. filmből már ismerős gyerekszínész, AnnaSophia Robb. 
fürkész
2008.11.20
|
Sleepwalking
amerikai-kanadai filmdráma, 100 perc, 2008
Egy nagybácsi és unokahúga kialakuló barátságának története egy régi családi konfliktus árnyékában. Nagy színészek, nagy érzelmek.
Rendező:

Bill Maher

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2008. november 27.
(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
21
K
22
Sze
23
Cs
24
P
25
19:15
Párosban a városban
amerikai vígjáték, 1999
21:00
xXx 2: A következő fokozat
amerikai akciófilm, 2005
23:00
Az átok
amerikai dráma, 1999
01:20
Éjjeli féreg
amerikai krimi, 2014
03:20
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.