Valkűr

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (29)
Érdekes módon Tom Cruise számára főleg azok a szerepek állnak tényleg jól, ahol nem mosolyog, és a Hitler elleni sikertelen merénylet főszereplőjeként valóban nincs sok oka vigyorogni.
 A Hitler ellen 1944 júniusában elkövetett merénylet majdnem egy évvel lerövidíthette volna a II. világháborút, százezrek életét mentve meg, de Claus von Stauffenberg és társai annyit azért elértek, hogy a későbbi generációk tagjai megbocsátóan azt mormolják: azért voltak rendes németek is. Bryan Singer (Közönséges bűnözők, Superman visszatér) szerencsére nem azon filózik, hogy mi lett volna, ha a terv sikerül, és nem tolja valaki fél méterrel arrébb a bombát rejtő aktatáskát, hanem az eleve kudarcra ítélt összeesküvés igazi buktatóira koncentrál. Bár Singer szerint von Stauffenberg maga volt a megtestesült tökély - a producerként is funkcionáló Cruise nyilván csak így vállalta a szerepet -, amivel a legtöbb történész vitatkozna, a lassan kibontakozó cselekmény azonban ragaszkodik a valósághoz, a sokszor hezitáló vagy a feladatra eleve alkalmatlan ellenállók és a könyörtelenül hatékony náci gépezet szembenállása pedig hálás alapanyag.
 
Vagyis a feszültség egy pillanatból sem hiányzik, a díszletekbe, horogkeresztekbe vagy fegyverekbe még a legelvetemültebb neonácik sem köthetnek bele, és Tom alakításával sincs gond - igaz, az egyenruha és a fél szem eleve fél siker számára. A történelem igazi iróniája azonban az, hogy pont a leendő merénylő munkája volt kidolgozni azt a hivatalos tervet, amely a Führer halála esetén lépett volna érvénybe - ez volt a Walkűr.  
 
Vízer
2009.02.04
|
Valkyrie
amerikai-német történelmi dráma, 120 perc, 2008
Claus von Stauffenberg sikertelen merényletének közérthető és izgalmas feldolgozása egy kis növésű amerikai sztárral a főszerepben.
Rendező:

Bryan Singer

Forgalmazza: InterCom
Bemutató: 2009. február 19.
(14 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.