A repülés története

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (9)
Habár Kenyeres Bálint eddig még egy nagyjátékfilmet sem készített, talán ő ma az egyik legismertebb magyar filmes - nemzetközi szinten mindenképp. Most pedig új kisfilmje is elindulhat világhódító útjára.
Kenyeres nevét - igaz, már Zárás című, 1999-es tizenhárom percese is számtalan díjat nyert - először akkor ismerhette meg a világ, amikor egysnittes menekültdrámája, a Before Dawn (2005) szerepelt a cannes-i fesztivál versenyprogramjában, majd 2006-ban elnyerte az Európai Filmakadémia rövidfilmdíját, ezenkívül az amerikai függetlenfilmes Sundance fesztiválon különdíjban részesült - és még sokáig sorolhatnánk a kisfilm érdemeit. 
 
Az újabb mű szakít a korábbi módszerrel, és közel sem csak egyetlen snittbe sűrített körsvenkben meséli el cselekményét: A repülés története vágásokkal tagolt, míves kameramozgásokkal ábrázolja történetét. Ahogy gyökeresen mások a korábbihoz képest a hősök is: rongyos menekültek helyett itt 1905-ben járunk, Normandiában, ahol gyönyörű kosztümökben parádézó, nagypolgári társaságot figyelhetünk. A piknik után a fotográfus egy közös fényképet készítene a csoportról, amikor észreveszik, hogy eltűnt egy kislány. Őrült keresés következik, mely éles ellentétben áll a szóban forgó gyerek nyugodt viselkedésével - ő ugyanis eközben valami fantasztikusat lát. Valami olyat, aminek a zajos társaságból egyedül ő a tanúja... S a jelek szerint az új módszer és az új közeg is meghozta az eredményt, hiszen A repülés történetét meghívta programjába a cannes-i Rendezők Kéthete. 
 
fürkész
2009.05.12
|
The History of Aviation
francia-magyar rövidfilm, 15 perc, 2009
A múlt század elején egy elegáns baráti társaság piknik utáni közös fotóhoz készülődik, de valaki még hiányzik a képből...
színész:

Jeles András
(fényképész)

Babarczy László
(nagybácsi)

Nagy Mari
(csontos arcú nő)

Nyakó Júlia
(hajadon)

Kovács Kálmán
(40 éves férfi)

(4 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
P
27
18:05
Dumbó
amerikai fantáziafilm, 2019
18:15
Rudi malac újra száguld
német családi film, 2007
18:15
Kézikönyv randevúhoz
kanadai romantikus vígjáték, 2016
18:20
Félvilág
magyar thriller, 2015
18:30
Nevem: Senki
olasz-francia-német akcióvígjáték, 1973
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.