Tiszta lap

olvasói
(0)
"A kultúrának Hősök kellenek", éneklik többször is Szirtes János és feLugossy László filmjében. A hősök azonban manapság a médiában teremnek, így hát nem csoda, hogy a két képzőművész-performer-zenész-kísérleti filmkészítő közös alkotása telibe kapja a kortárs televíziós, szappanoperás-vetélkedős-showműsorvilágot. A Tiszta lap egyszerre szórakoztató, intellektuális kalandfilm és csípős médiaparódia - happening és performance-betétekkel. Hogyan jön mindez össze?


Sokkal könnyebben, mintsem gondolnánk, ugyanis krimielemekkel dúsított, laza történetszál segíti az epizódok és motívumsorok közötti eligazodást. A Tiszta lap két fura figura, Laca és Jánoska (feLugossy László és Szirtes János megszemélyesítésében) kalandozásainak, utazásának pikareszk története. Hőseink (para)tudományos kísérleteket végeznek, melyek során eltűnnek bizonyos értékes mikroszkopikus metszetek; kiderül, hogy harangzúgás közben nem szabad túl közel hajolni a mikroszkóphoz; és mindennek tetejébe olykor fehér botok hullanak le a falakról. A tisztánlátást, valamint a hősök identitáscsatáit ráadásul két bűbájos alteregó, Dojó és Jacek (Gryllus Dorka, Kedves Lili) feltűnése nehezíti. Dehát ebben a filmben mindenki tiszta lappal indul, és a végén még a szükségszerű káosszal is megbarátkozunk...


Sajátos tükörlabirintust épít fel a Tiszta lap, a szálak és az epizódok motívumszerűen, szabad asszociációk alapján kapcsolódnak, tudományos kísérletek és blöffök támogatják meg egymást, hogy a történet végén egy nagyszabású televíziós vetélkedőbe is eljussunk: itt, az Édenkert Showban csapodár Évák és töprengő Ádámok rakodják az almákat és gyakorolják a díszlépést. Álomszerű, különleges világ, szürreális viccekkel és kiváló zenei betétekkel (ez utóbbiakat többek között Szemző Tibor és Wahorn András jegyzi). Finom eklektika, szórakoztató öndokumentálás - a Tiszta lap a modern és posztmodern avantgarde társművészeteket próbálja közös nevezőre hozni az újmódi médiavilágban.
gorcsev
2002.06.27
|
magyar kísérleti film, 81 perc, 2002
"Ha kicsi az IQ-d, toldd meg egy lövéssel..."


Film premierek

Kölcsönlakás

magyar vígjáték, 98 perc, 2019

Hidegháború

angol-francia-lengyel romantikus filmdráma, 88 perc, 2018

Boldog halálnapot! 2.

amerikai horror, 100 perc, 2019

Az a nap a tengerparton

angol romantikus filmdráma, 110 perc, 2017

A Maria Callas-sztori

francia dokumentumfilm, 119 perc, 2017

Alita: A harc angyala

amerikai-argentin-kanadai sci-fi, 122 perc, 2018
Játék
Hős volt vagy gazember? A szabadságharc árulója vagy legkiválóbb katonája? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a kiállítás.
Filmek a TV-ben
22:20
Vérző olaj
amerikai filmdráma, 2007
22:20
Oszlopos Simeon
magyar tévéfilm, 1976
22:40
Desperado
amerikai-mexikói akciófilm, 1995
22:50
Zack és Miri pornót forgat
amerikai vígjáték, 2008
22:55
Columbo: Ölj meg, ölelj meg!
amerikai krimi, 1978
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.