Kémnők

est.hu:
6/10
|
olvasói
7/10 (10)
A női és kalandfilmek francia szakértője, Jean-Paul Salomé a Lányok fegyverben és az Arsène Lupin után női kalandfilmet rendezett, méghozzá olyat, ahol - sokak örömére - a hölgyek uniformisba bújnak.
A Kémnők történetében természetesen nem ez az izgalom egyetlen forrása, hiszen a második világháború idejében járunk, egészen pontosan az 1944-es partraszállás előtti napokban, amikor - a film szerint - öt bátor nőn múlott, hogy sikerül-e a németek figyelmének elterelésével megfelelően előkészíteni a hadműveletet. A nősténykék között akadt harcos ellenálló (Sophie Marceau), a guillotine alól az utolsó pillanatban kimentett vagány prosti (Julie Depardieu), széplelkű bombagyáros (Déborah François), milánói zsidó istennő (Maya Sansa) és bizony egy olyan lány is (Marie Gillain), aki akarata ellenére került a csapatba. A Londonból irányított kommandó vakmerő bátorsággal tevékenykedik a megszállt Franciaországban, és pár nap alatt olyan bonyolult akciókat visz véghez, hogy maga Jason Bourne is megemelné kalapját előttük. Akad a történetben elvtelen kollaboráns, elhivatott ellenálló, látszólag humánus, de valójában kegyetlen SS-ezredes (Moritz Bleibtreu), és oly rengeteg történés, mely éppen csak bezsúfolható a film szűk kétórás játékidejébe. 
 
Salomé igyekszik életszerűen bemutatni kémnői küzdelmét, a film azonban inkább emlékeztet a szintén nagyon sűrű, de valójában stílustalan Mesrine-filmekre, mint a holland Paul Verhoeven világháborús filmjeire (Orániai katona, Fekete könyv), melyek elég magasra tették a lécet minden európai alkotó számára. A Kémnők rendezője számára kiváltképpen. 
 
csmozi
2009.05.05
|
Les femmes de l'ombre
francia történelmi dráma, 120 perc, 2008
1944 májusában öt francia partizánnőt dobnak le a megszállt Franciaország területére, hogy megóvják a partraszállás tervét őrző brit ügynököt. Nők, fegyverek, izgalom.
Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2009. május 7.
(8 kép)


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
Filmek a TV-ben
18:10
Látomás
japán romantikus film, 2018
18:15
Nyomoz az anyuci
amerikai krimi, 2004
18:25
A kilencedik kapu
amerikai thriller, 1999
18:25
Jack Reacher: Nincs visszaút
amerikai akciófilm, 2016 (ism.)
18:35
Rossz társaság
amerikai krimi, 2002
Van ma Margó Irodalmi Fesztivál, latin-amerikai dokufeszt, terézvárosi búcsú, kürtőskalács fesztivál, ezernyi program, de van egy, ami mindenkinek szól: az önkormányzati választások! Fotó: @fortepan #szavazas #szavazz #onkormanyzativalasztasok #programajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.