Clara

est.hu:
6/10
|
olvasói
6/10 (5)
Minden sikeres férfi mögött áll egy nő - szoktuk mondani. Robert Schumann XIX. századi német romantikus zeneszerző mögött is ott volt felesége, Clara. Sőt nem is annyira mögötte, mint inkább mellette.
Schumann asszony ugyanis maga is foglalkozott zeneszerzéssel, ezenkívül kora egyik legelismertebb zongoraművészét tisztelhetjük személyében, dirigensként pedig a film tanúsága szerint férjén is túltett. A Clara azt az időszakot meséli el, amikor 1850-ben a házaspár Düsseldorfba költözik, mert Schumannt a város zenekarának karmesteri posztjával bízzák meg. A két zenészen kívül fontos szerep jut egy harmadiknak is: ő a fiatal Johannes Brahms, aki mélyen tiszteli mind Robert, mind Clara Schumannt - sőt utóbbi iránt mintha még mélyebb érzelmekkel viseltetne. Az alakuló szerelmi háromszögön kívül azonban sokkal nagyobb gondot okoz a művészek életében a Roberten egyre inkább elhatalmasodó kedély- és idegbetegség... 
 
A Clara tehát címével ellentétben nem egyedül a zenésznőről szóló életrajzi mű, hiszen ugyanakkora súly esik benne Robert Schumannra és Johannes Brahmsra is (talán mert a rendező Brahms leszármazottja). Ezt leszámítva az alkotás nem sokkal több és nem is sokkal kevesebb, mint egy korrekt, ám elég száraz életrajzi film. Amivel több, az esetleg Martina Gedeck játéka, aki egy szélsőbalos terrorista (A Baader-Meinhof csoport) után most egy ihletett művész bőrébe bújhat. Amivel pedig kevesebb, az a francia Pascal Greggory alakítása, aki Robert Schumannként túlzó ripacskodásokra ragadtatja magát. 
fürkész
2009.04.30
|
Clara
francia-magyar-német életrajzi film, 107 perc, 2008
Clara Schumann kalandos élete és szerelmei magyar színészekkel és helyszínekkel színesítve.
Forgalmazza: Grantfilm
Bemutató: 2009. május 14.
(10 kép)


Film premierek

Kópé

amerikai-kanadai animációs film, 87 perc, 2019

Downton Abbey

angol filmdráma, 122 perc, 2019

Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

magyar életrajzi dráma, 98 perc, 2018

100 dolog

német vígjáték, 111 perc, 2018
Játék
A pekingi táncos előadás három jó barátról szól, és megismerteti a nézőket a hagyományos kínai operával.
Filmek a TV-ben
22:35
Sikoly
amerikai horrorfilm, 1996
22:45
Fosztogatók
amerikai akcióthriller, 2016
22:55
Zack és Miri pornót forgat
amerikai vígjáték, 2008
22:55
Az utolsó dobás
amerikai thriller, 1998
Szimpla Táncház, ma egész éjjel népzene! @szimplakert #tanchaz #nepzene #elozene
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.