Citromfa

est.hu:
8/10
|
olvasói
6/10 (7)
Amikor az izraeli védelmi miniszter az egyszerű palesztin asszony, Salma közvetlen szomszédságába költözik, a nőnek meg kell védenie - a citromfáit.
A miniszter biztonsági különítménye ugyanis úgy gondolja, palesztin terroristák bújhatnak el Salma buja citromligetének lombjai közt, ezért le akarják tarolni az egész területet, pedig az asszonynak ez jelenti egyedüli megélhetését, az érzelmi értékről nem is beszélve. Salma tehát jogi küzdelembe kezd: felkeres egy fiatal ügyvédet, akivel beadványokat írnak, tárgyalásokra járnak a - nyilván önmaguknál sokkal többet jelentő - citromfák érdekében. Fáradozásaik leginkább Dávid és Góliát küzdelmére emlékeztetnek, a sajtó azonban felkapja az ügyet... 
 
Eran Riklis filmje evidens módon rejti magában a didaxis csapdáját, hiszen mi mást is szimbolizálhatna a palesztin kisember küzdelme az izraeli politikus ellen, mint az egész palesztin nép függetlenségi törekvését elnyomóival szemben? A Citromfának mégis sikerül elkerülnie ezt a csapdát, aminek érdekében több eszközt is bevet. Kapunk egy-egy kulcsfontosságú érzelmi szálat mindkét oldalon (Salma és ügyvédje közt alakul valami, miközben a miniszterfeleség kezd elhidegülni urától), mely biztosít minket arról, hogy itt nem jelképek, hanem érző emberek csatáznak. A film legnagyobb erénye mégis az a kisrealizmus, amely a nagy csata mellett ugyanakkora súlyt helyez a hétköznapi rezdülésekre is: arra, ahogy Salma befőttet készít a leszüretelt citromokból, vagy ahogy belobban a meggyújtott gázláng a tűzhelyen. 
 
fürkész
2009.05.12
|
Etz Limon
francia-izraeli-német filmdráma, 106 perc, 2008
Az izraeli védelmi miniszter harca a szomszéd palesztin asszonnyal, aki nem hajlandó állambiztonsági okokból kivágni citromfaligetét. Messze még a megbékélés.
Rendező:

Eran Riklis

Forgalmazza: Szuez Film
Bemutató: 2009. május 21.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
1
K
2
Sze
3
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.