Táncalak

olvasói
4/10 (3)
A mozgóképet sokan a művészetek művészetének, összefoglaló kifejezési formának tartják, hiszen irodalmi, zenei, képzőművészeti és színházi elemek keverednek benne, s alkotnak különleges, új szintézist. A filmtörténet fősodrát persze nem az összművészeti munkák alkotják, a kísérleti filmes terepen azonban időről időre felbukkannak besorolhatatlan, formabontó és formateremtő alkotások.
A Táncalak ebbe a körbe tartozik: egyszerre dokumentum- és táncfilm, esszé és filmetűd - a fikció és kísérleti film határvidékén. Rendezője, Grunwalsky Ferenc évek óta együtt dolgozik a kortárs táncművész-koreográfussal, Ladányi Andreával, ebből a munkából - fotókiállítások és táncelőadások után - született most egy különleges film. 
 
A Táncalak igazi összművészeti, kísérleti munka: első része a komáromi erőd évszázados, labirintusos tereiben felvett tánckoreográfia, majd Ladányi Andrea pesti múzeumokban előadott táncestjeinek video-dokumentumai következnek, ezeket a rétegeket-motívumokat pedig a film végén archív felvételek és asszociatív montázsetűdök metszik keresztül. A tánc, a fotó és a mozgókép mellé Kurtág György zenéje és Orbán Ottó költészete társul, a képeket és a kulturális utalásokat pedig Nádler István számítógépes trükktechnikával megörökített ecsetvonásai, rajzai keretezik. Gesamtkunstwerk, XX. századi művészeti szintézis-kísérlet a Táncalak, a klasszikus formák és a jelenkori, modern víziók találkozása, ínyencek csemegéje, elképesztő sűrűségű művészeti klip - egyszerre érzéki és bölcseleti-intellektuális mozgókép-koreográfia a magasművészet romantikus ideája jegyében.
gorcsev
2003.10.22
|
magyar táncfilm, 69 perc, 2003
Ladányi Andrea tánca, Orbán Ottó verse, Kurtág György zenéje, Nádler István képei és Grunwalsky Ferenc kamerája: különleges táncfilm, összművészeti esszé hetvenkét percben.
Színész:

Ladányi Andrea
(önmaga)

Papp Zoltán
(szavaló)

LinkekFilm premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:35
Varázs
amerikai vígjáték, 2018
18:40
Otthon, véres otthon
amerikai romantikus vígjáték, 1997
18:50
Szemfényvesztők
francia-amerikai akciófilm, 2013
18:50
A holnap határa
amerikai kalandfilm, 2014
18:50
Géniusz
amerikai életrajzi film, 2016
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.