Macerás ügyek

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (9)
Hajdu szemfényvesztős eklektikája, stilizált képei, merész időkezelése és csapongó vágásai egy egészen különleges filmélménnyel vértezik fel a rendező első nagyjátékmoziját. A Macerás ügyek igazi modern szerelmi szatíra egy lepattant lakótelepről, ahol négy fiatal sorsa gubancolódik egymásba.
Brigi a nagyon amatőr színjátszótársulat üdvöskéje és a környék legjobb csaja, nem csoda, ha mindenki rá pályázik, többek között Imi is, aki lázadó ifjúként simán kisgatyára vetkőzik, vagy leborotválja a fejét, ha éppen úgy hozza a szitu. Imi legjobb barátja, Tibi pedig enyhe homoerotikus vágyaktól felfűtve piszok féltékeny a lányra, akit még egy Zsoli nevű srác is aktívan kiszúrt magának. Megindul tehát a huzavona, hezitdömping és birtokharc, mindez persze rengeteg iróniával és merészen abszurd helyzetkanyarításokkal.
 
Maga a sztori nem nagy szám, és néha érezhetjük akár azt is, hogy valójában csak alibiszövedék, egy lenge háló, amire aztán föl lehet fűzni a bonyolult utalásokat, zavaros kis részleteket, a szereplők virtuális naplójegyzeteit, huncut helyzetgyakorlatokat, és itt-ott filmklasszikusok kvázi idézeteit. Ez azonban csak jót tesz a mozinak, ugyanis az alaptörténet bugyuta kis eseményfűzésére a kutya sem lenne kíváncsi, és csupán ezt abszolválva biztosan nem a Macerás ügyek hozta volna el az elsőfilmes nagydíjat a 2001-es Filmszemlén. A valóságtól elemelt mese azonban olyan ügyesen ugrál az időben, utalgat és komédiázik, hogy a legbanálisabb pillanatnak is kozmikus súlya lesz, felmagasztosul, hogy aztán az áhítat finom paródiájával adjon pimasz helyzetjelentést a világról. 
 
Zseniális ujjgyakorlat; laza, ötletes, pofátlanul extravagáns és nagyon szerethető. 
 
macsek
2007.06.01
|
magyar filmdráma, 100 perc, 2000
Szerelmi sokszög Debrecenből. Hajnali vallomás jegenyefával. Mit keres Jancsó Miklós egy városszéli tsz pajtájában? Hogyan vág Godard? A Necropolis és a Kicsimarapagoda rendezőjének díjnyertes filmje, bűbájos dalokkal!
Rendező:

Hajdu Szabolcs

(5 kép)


Filmek a TV-ben
18:10
18:30
Rocky
amerikai filmdráma, 1976
18:35
Pókember
amerikai akciófilm, 2002
18:40
A szentfazék
amerikai életrajzi film, 1998
18:50
Teheráni tabuk
námet-osztrák animációs film, 2017
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
08:29
Bébi bolondos dallamok
252. rész
08:30
7 törpe és én
I. évad, 24. rész: Hófehérke fája
08:30
Táncakadémia
II. évad, 16. rész
08:34
Gumball csodálatos világa
2011, 931. rész: A menü
08:35
Bori
I. évad, 25. rész
Játék
Egy nap Maggie, a tinédzser megkéri Sue Annt, a magányos nőt, hogy vegyen neki és pár barátjának piát, és Sue Ann kapva kap az esélyen, hogy szert tegyen pár gyanútlan, ám nála fiatalabb barátra.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.