Welcome

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (17)
A belga Dardenne fivérek (Az ígéret, Lorna csendje) után újabb jóléti cél- és tranzitország alkotója fordul a menekültkérdés felé.
A francia Philippe Lioret (Köszönöm, jól vagyok) idén Berlinben díjazott emigránsdrámája a tengerparti kisvárosban, Calais-ban játszódik. Ide érkezik a 17 éves kurd fiú, Bilal, miután átutazta a Közel-Keletet és Európát. A célállomás London lenne (ahol a fiú szerelmének és családjának sikerült letelepednie), csakhogy Bilal több társával együtt lebukik a határon. Menekülttáborba kerül, ám ezután sem adja fel. Fejébe veszi: úgy jut el Angliába, hogy átússza a – 32 kilométer széles – La Manche-csatornát. Mivel úszni egyáltalán nem tud, úszóleckéket vesz a helyi uszoda edzőjétől, Simontól. A középkorú férfinak szintén megvannak a maga problémái: éppen válófélben van, amit nem a legjobban kezel. Simon és Bilal azonban az edzések során, a kezdeti konfliktusok után, lassanként egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és szoros kapcsolat alakul ki kettejük között.
 
Lioret a Dardenne-eknél sokkal több érzelemmel, emiatt talán kevésbé objektíven, kissé elhomályosult tekintettel, de gyönyörűen közelít a hasonló témához. Az érzelmes, megrázó történet azonban sosem lépi át a giccs határát, köszönhetően elsősorban az autentikus környezetrajznak és annak, hogy a profi színészek példásan visszafogottan, az amatőrök pedig példásan hitelesen játszanak. Közös teljesítményüknek köszönhetően a Welcome fájdalmasan szép emberi történet az Óperencián túlról, de még az Üveghegyen innen. 
fürkész
2009.10.14
|
Welcome
francia filmdráma, 110 perc, 2009
Egy kurd menekült át akarja úszni a La Manche csatornát, hogy viszontlássa kedvesét, és a felkészülés közben összebarátkozik egy úszóoktatóval.
rendező:

Philippe Lioret

Forgalmazza: Szuez Film
Bemutató: 2009. október 22.
(14 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
Cs
9
P
10
18:10
A Lego-kaland 2
amerikai animációs film, 2019
18:10
Kétarcú január
amerikai-francia-angol thriller, 2014
18:25
Ruben Brandt, a gyűjtő
magyar animációs film, 2018
18:35
Amerikába jöttem
amerikai vígjáték, 1988
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.