A megtalált idő

olvasói
(0)
Szinte lehetetlen feladat megfilmesíteni Marcel Proust modernista regényét, Az eltűnt idő nyomábant, nem csoda hát, hogy Percy Adlon (Céleste) és Volker Schlöndorff (Swann szerelme) korábbi adaptációikban csupán egy-egy motívumot emeltek ki a műből. Raoul Ruíz azonban, a baloldali gyökerekkel és kísérleti filmes múlttal rendelkező, chilei származású rendező a regény utolsó nagy egysége, A megtalált idő „cselekményét” teljes egészében kísérelte meg filmre vinni. Ruíz filmes eszközökkel írja újra Proust művét, így a - lineárisnak a legnagyobb jó- (vagy rossz) indulattal sem mondható - regény mozgóképes változatának befogadása még azok számára is kihívást jelenthet, akik olvasták a könyvet.
A közel háromórás képfolyam döntően aranyos színvilágával, Balbec homokos strandjának és Velence építészetének gyakori megidézésével mindenesetre kellemes élményt nyújt, a szemfülesebb nézők pedig jól mulathatnak a kamera ellenében spontán mozgásnak induló berendezési tárgyakon. Aki szerette a Tavaly Marienbadban szalonjeleneteit, az most is örömmel fogja végignézni a szobáról szobára, valós és elképzelt emlékek között pásztázó képeket, és élvezettel fog alámerülni a történet lezáró hullámsírban. 
 
A Proustot alakító Marcello Mazzarella (Vad angyal!) mellett a francia mozi számos nagysága bizonyítja érzékenységét: Catherine Deneuve, Emmanuelle Béart (Mission Impossible, 8 nő) és Vincent Perez (Margó királyné, Tulipános Fanfan) nagyszerűen teljesítenek, Hollywood legnagyobb „wanabe-franciája”, John Malkovich azonban sajnos elvéti az arányokat. A rendező azonban - az arányok mellett - szerencsére Pajor Tamás és a Neurotic szavait is szem előtt tartja: „Elveszni vagy megtalálni / A lényeg, hogy minél később legyen jó.”
csmozi
2003.12.10
|
Le temps retrouvé
francia-olasz-portugál filmdráma, 158 perc, 1999
Marcel Proust utolsó emlékképei a valós és képzelt múltról, egy teremről teremre mozgó kamera, kóborló berendezési tárgyak és a legnagyobb francia színészek tolmácsolásában.
rendező:

Raoul RuizFilm premierek

Kópé

amerikai-kanadai animációs film, 87 perc, 2019

Downton Abbey

angol filmdráma, 122 perc, 2019

Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

magyar életrajzi dráma, 98 perc, 2018

100 dolog

német vígjáték, 111 perc, 2018
Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Filmek a TV-ben
18:10
A kokainkölyök
amerikai bűnügyi film, 2018
18:10
Adele Spitzeder, a csaló
német-osztrák filmdráma, 2012
18:15
Halálos iramban 7.
amerikai akciófilm, 2014 (ism.)
18:25
Bérgyilkosok
amerikai akciófilm, 1995
18:30
Acélország
angol thriller, 2018
Ma kerül a lelőhelyekre, tonnányi őszi programmal (és egy Brad Pitt interjúval!!!) Játékunk is folytatódik: fotózkodj Pesti Esttel, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőjegyeket adunk.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.