Ördögök

olvasói
10/10 (1)
A kortárs francia rendezők között alig akad olyan, aki egyszer-kétszer ne zarándokolna el az újhullám forrásvidékére, és ne forgatna egy, a nagy elődök előtti főhajtásként értelmezhető filmet. Az Ördögök is egy a számtalan példa közül. Több honi kollégájához hasonlóan Christophe Ruggia direktor is François Truffaut négy évtizede készült, legendás Négyszáz csapásának inspirációja nyomán készítette el filmjét, annyiban eltérve a mintául szolgáló műtől, hogy megkettőzte a külvilág termelte krízishelyzeteknek kitett gyerekszereplők számát, és naturalisztikus jelenetekkel bővítette a cselekményt.
Az alaphelyzet adott: Joseph, a tízéves forma, szüleitől elhagyott kisfiú - az őt játszó Vincent Rottires még fizimiskájában is emlékeztet Truffaut filmjének főszereplőjére, Jean-Pierre Léaud-ra - intézetről intézetre vándorol Chloé-val, a pszichésen beteg és néma, nála néhány évvel idősebb nővérével. Oroszlánként védelmezi testvérét, és képtelen elfogadni a gondolatot, hogy valaha is elválaszthatják őket egymástól. Amikor az egyik intézetben feltűnik a gyerekek anyja, de csak a kisfiút kívánja magához venni, a testvérek megszöknek az intézetből, és rettentő kalandok során át betekintést nyernek a pokol legsötétebb bugyraiba. 
 
Az Ördögök idegeket borzoló és gyomrot próbáló jeleneteinek sokktartalmát növeli, hogy az alkotók a tabudöntögetés határáig - mi több, egyes pillanatokban azon túl - óvakodtak akkor, amikor Chloé betegségét illusztrálták meglehetőst kendőzetlenül vagy amikor a két gyerek közötti kapcsolat jellegéről értekeztek. Feltehetően nem csupán az erénycsősz nézőkben merül majd fel a film egyes jeleneteit látva akaratlanul is a pedofilia vádja. Egyébiránt az Ördögök célja pont ez, a néző sokkolása, felkavarása. Christophe Ruggia belátta, hogy művészi eszközökkel nem képes erre, így más utat választott. Lelke rajta.
Homolka
2003.11.06
|
Les diables
francia-spanyol filmdráma, 105 perc, 2002
Elhagyott testvérpár intézeti szökésekkel, gyújtogatással, vérfertőző szerelemmel és pszichés betegséggel tarkított, pokoli története.

LinkekFilm premierek

A vadon hívó szava

amerikai kalandfilm, 100 perc, 2020

Isten létezik, és Petrunijának hívják

belga-francia-horvát-macedón-szlovén filmdráma, 100 perc, 2019

Wasp Network: Ellenállók

belga-francia-spanyol thriller, 123 perc, 2019

Öngyilkos túra

dán-német-norvég misztikus dráma, 90 perc, 2019

A mennyországnak kell lennie

francia-kanadai-német-palesztin-török vígjáték, 97 perc, 2019
Játék
A kiállítás a honfoglalástól a 19. századig mutatja be a fegyverek történelmet alakító szerepét.
Filmek a TV-ben
23:20
Legenda
angol-francia-amerikai thriller, 2015
23:20
Bűnös utcák
amerikai krimi, 2008
23:30
Invázió
amerikai sci-fi, 2007
23:35
Transz
angol thriller, 2013
23:45
Váratlan szerelem
amerikai-kanadai filmdráma, 2003
Major Kamill kiállítása február 26-tól #pestiest http://est.hu/cikk/133862/papirok_racsok_akkad
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.