Mamut

est.hu:
6/10
|
olvasói
5/10 (11)
Nem szép dolog munkánk gyümölcsét és a jóléti társadalom előnyeit élvezni, vallja Lukas Moodysson, az egyik legsikeresebb svéd rendező első angol nyelvű, jelentős költségvetésű, sztárokkal megtűzdelt filmjében, és ebben azért látunk némi ellentmondást.
 Moodysson már jó ideje a svéd és úgy általában az európai művészfilm botrányhőse: a nálunk is sikerrel vetített Lilja 4-ever a gyerekprostitúcióval foglalkozott, a Lyukat ütsz a szívembe a pornográfiával és az erőszakkal kacérkodott, előző filmje, a költőiség határán mozgó Container pedig szimplán és szándékosan nézhetetlen volt. Ehhez képest első nagy, nemzetközi produkciója egyfajta lecsendesedést és komolyodást – sokak szerint visszalépést – hozott, széles kitekintéssel és komoly tanulságokkal.
 
A New Yorkot, Thaiföldet és a Fülöp-szigeteket is érintő történet egy jómódú amerikai család – és filippinó cselédjük – társadalmi helyzetéből indul ki, hogy egyre érzékletesebben értekezzen arról, hogy mi bizony kiszipolyozzuk a világ elmaradott részét, és ennek leginkább a gyerekek isszák meg a levét, itt is, ott meg pláne. És bár ezzel az állítással egy percig sem lehet vitatkozni, viszont így kimondva nem játékfilmről, hanem kissé naiv politizálásról van szó. Amúgy Alejandro González Iñárritu is valami hasonlót fogalmazott meg Babel című filmjében – ahol az itteni főszereplő, a mindig lenyűgöző Gael Garcia Bernal is feltűnt –, csak szebben és jobban, és, ha már a harmadik világról van szó, akkor inkább hiszek egy mexikóinak, mint egy svédnek.
 
 
Vízer
2010.08.25
|
Mammoth
dán-német-svéd filmdráma, 125 perc, 2009
Egy sikeres üzletember thaiföldi utazása során úgy dönt, teljesen megváltoztatja életét. Házas létére ezt egy thai szerető beszerzésével kezdi.
rendező:

Lukas Moodysson

színész:

Gael García Bernal
(Leo Vidales)

Michelle Williams
(Ellen Vidales)

Marife Necesito
(Gloria)

Thomas McCarthy
(Robert Sanders)

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2010. szeptember 9.
(12 kép)


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
18:10
18:20
A férfi mögött
amerikai film, 2017
18:40
Tripla kilences
amerikai akciófilm, 2016
18:45
A rodeós
amerikai film, 2018
18:50
Farkangyal
amerikai vígjáték, 1991
A héten még látogatható a szürrealista kiállítás az MNG-ben. A szürrealista mozgalom Margitte-tól Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben. #salvadordali #renemagritte #szurrealista #szurreal #kiallitasajanlo #kulturalisajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.