A Föld szeretője

est.hu:
6/10
|
olvasói
9/10 (50)
Pozsgai Zsolt tárgyát és műfaját tekintve hiánypótló kosztümös játékfilmje, amely költségvetése jelentős hányadát a Pécs Európa Kulturális Fővárosa programsorozat büdzséjéből kapta, Zsolnay Vilmos életét avatja témává.
Az író-rendező, aki Dénes Zsófia A csodálatos fazekas című regényéhez nyúlt ihletért, jó érzékkel választotta ki a világhírű pécsi keramikusmester életének fontosabb, s megfilmesítésre leginkább alkalmas momentumait. Anyagából sikerült koherens, fordulatos és érdekfeszítő, a dramaturgia klasszikus szabályai szerint alakuló cselekményt formálnia. A történet fel van építve, van eleje, közepe és vége, nincsenek benne elvarratlan szálak vagy indokolatlan szereplők, és többnyire a karakterek is a helyükön vannak, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
  
Mindez egészen meglepő az elmúlt húsz év hasonló jellegű próbálkozásai után, de – és eddig a dicséret – hiába a korrektül kidolgozott cselekmény, a mű egy pillanatra sem tudja elfeledtetni velünk, hogy tévéfilmet nézünk. Merthogy A Föld szeretője eredetileg annak készült, ily módon magán viseli a műfaj minden jellegzetes, nem éppen vászonbarát tulajdonságát. A film kissé naiv, pénz- és/vagy ötlettelenségről árulkodó képi világa, múzeumszerű díszletei és jelmezei, a fénykezelés, a térhasználat, a plánozás, a zenei aláfestés és a színészek sokszor eltúlzott játéka az elején mosolyra fakasztja a nézőt, de ahogy lassan beránt minket a történet, úgy szemet hunyunk a hibák felett. Mindenesetre Pozsgai filmje valószínűleg nagyobb sikert arat majd a televíziónézők körében. 
zsinora
2010.11.11
|
magyar filmdráma, 90 perc, 2010
A film Zsolnay Vilmos világhírű pécsi keramikusmesternek állít emléket az élettörténete elmesélésével.
Rendező:

Pozsgai Zsolt

Színész:

Őze Áron
(Vilmos)

Koncz Gábor
(Miklós)

Kézdy György
(Benedetto)

Sunyovszky Szilvia
(Olga)

Görög László
(Tamás)

Lux Ádám
(Kristori)

Máté P. Gábor
(Lőrinc)

Bemutató: 2010. november 18.
(5 kép)


Film premierek

Jetikölyök

amerikai-kínai animációs film, 92 perc, 2019

Lázadók

francia vígjáték, 87 perc, 2019

Halálod appja

amerikai horror, 90 perc, 2019

Az angyal

argentin-spanyol krimi, 118 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:15
Tranzit
német film, 2018
18:30
Államérdek
amerikai akciófilm, 1997
18:45
Lara Croft: Tomb Raider 2. - Az élet bölcsője
amerikai-német-japán-angol akció-kalandfilm, 2003
18:55
A párizsi vonat
amerikai film, 2018
18:55
Kegyetlen játékok
amerikai dráma, 1999
Ma ingyenes a belépés a múzeumokba! A szentendrei Skanzenban ?56 falun című kiállítást nézhetitek meg! @szentendreiskanzen #56falun #oktober23 #nemzetiunnep
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.