Vágta - Seabiscuit

olvasói
10/10 (3)
Minden idők legjobb versenylova a magyar Kincsem volt, aki 54 futamon indult és mindet meg is nyerte. A gyönyörű telivérnek azonban Amerikában soha nem lett volna esélye az örök hírnévre, mert győztesnek született és az is maradt - abban meg hol a dráma, hol a meglepetés?
Az amerikaiak csodalova egy bizonyos Seabiscuit volt, egy makacs természetű, göcsörtös lábú, kistermetű mén, aki élete nagy részében nem nyert semmilyen versenyt. Ám a sors úgy hozta, hogy a gazdasági válság sötét éveiben egy sokat látott autómágnás úgy döntött, hogy belekóstol a lóversenyzésbe és felfogadott egy halk szavú trénert, aki pont ebben a lóban látott fantáziát, és hozzá egy sikertelen, félszemű zsokét vett fel. A valószínűtlen páros aztán szép sorban elkezdte megnyerni a nagy díjakat és hamarosan Amerika kedvenceivé váltak, mivel az emberek bennük láttak reményadó példát. 
 
Persze a Vágta egy igazi szirupos, szájbarágós tanmese, amelynek minden képsorából és minden mondatából nagy igazságok csöpögnek, de ez furcsa módon nem ciki. Pedig a főszereplők által elszenvedett drámák és sorscsapások lassan a görög tragédiák szintjét súrolják, Gary Ross rendező mégis mindig tartja a helyes arányt a komoly, az izgalmas és a könnyed elemek adagolásánál, a végén pedig úgyis minden jóra fordul. Ráadásul ehhez igazán pompás kis színészgárda áll rendelkezésére: Jeff Bridges most is nagy magabiztossággal és impozánsan játszik, csakúgy, mint Chris Cooper, és talán csak Tobey „Pókember” Maguire az, aki nem elég meggyőzően elszánt a pici zsoké szerepében. 
 
Bár a film szépséghibája az aránytalanul vontatott felvezetés, de aztán ahogy elkezdődnek a futamok, a tempó is felgyorsul, és több versenyjelenet egyenesen káprázatos. Ezeken Seabiscuitet vagy tucatnyi különböző ló játssza - külön sport lehetne csak arra figyelni, hogy éppen melyiket mutatják. Szeretettel ajánljuk e filmet minden kedves, lóversenyre csak szilveszterkor járó sznobnak is!
Vízer
2004.01.07
|
Seabiscuit
amerikai filmdráma, 141 perc, 2003
Ez az igazi hendikep, hiszen a ló kicsi, göcsörtös a lába és mindig álmos, a zsoké félszemű és túl magas, de a szívük arany - így hát ketten együtt felrázzák Amerikát a mély Depresszióból!
Rendező:

Gary RossFilm premierek

Toy Story 4.

amerikai animációs film, 100 perc, 2019

Casanova - Az utolsó szerelem

francia történelmi dráma, 98 perc, 2019

Gyerekjáték

amerikai horror, 90 perc, 2019

Csekély esély

amerikai vígjáték, 125 perc, 2019
Játék
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után!
Filmek a TV-ben
18:10
Casanova
amerikai kalandfilm, 2005
18:10
Afrika hív
német-osztrák romantikus film, 2011
18:15
Edie
angol film, 2017
18:25
Tini nindzsa teknőcök 2.: A trutymó titka
amerikai-hongkongi akcióvígjáték, 1991
18:30
Scooby-Doo és a Koboldkirály
amerikai animációs vígjáték, 2008
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.