Hiteles másolat

est.hu:
6/10
|
olvasói
7/10 (14)
Egy angol író – aki eredeti mű és másolat viszonyáról írt értekezést – könyve promóciós körútján megismerkedik egy francia galéria-tulajdonosnővel, aki először csak dedikáltat vele, majd kisebb kirándulásra invitálja a toszkán vidéken, ...
...végül elkezdi azt játszani, hogy ők ketten házasok, és már jártak ott együtt korábban is. Az író, Miller belemegy a játékba, és lassanként sem ők, sem a nézők nem tudják, mi is az igazság. Két, szerepjátékot játszó vadidegent látunk, egy szerepjátékot játszó házaspárt vagy egy házaspárt, akik újra felkeresik múltjuk helyszíneit? Nem akarunk senkit sem elkeseríteni, de mindez talán a végére sem derül ki.
 
Ahogy ennyiből is látszik, a film önmagára reflektál, hiszen ahogy Miller is eredeti és másolat kapcsolatáról írt könyvet, sőt véleménye szerint mindegy is, mi eredeti és mi másolat, mert egy utánzat épp olyan jó lehet, úgy a két ember történetéről sem lehet tudni, hogy egyszeri és megismételhetetlen, vagy játszották korábban is. A Hiteles másolat ilyen értelemben magáról a filmkészítésről, a történetmesélésről szóló önreflektív munka (ezt kiemelendő egyéb motívumokat is kapunk, lásd a tükrök hangsúlyos jelenlétét). Ez a kétszereplős, leginkább improvizációs gyakorlatokra emlékeztető jelenetek sorából összeálló darab a Kiarostamitól korábban látottakhoz (pl. A cseresznye ízéhez) képest kifejezetten könnyed és játékos. A baj is ez: inkább tűnik tét nélküli játéknak, mint valami mélyebbet kifejező filmalkotásnak. Filozofálgató hajlamúaknak ugyanakkor kötelező. 
fürkész
2011.01.03
|
Copie conforme
belga-francia-olasz filmdráma, 106 perc, 2010
Egy középkorú angol író Toscanába utazik az új könyve promotálására, ahol találkozik egy francia nővel, aki elvezeti őt Lucignano falujába.
Színész:

Juliette Binoche
(Elle)

William Shimell
(James Miller)

Jean-Claude Carriére
(férfi)

Agathe Natanson
(nő)

Gianna Giachetti
(nő a kávézóban)

Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2011. január 6.
(6 kép)


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után!
Filmek a TV-ben
H
10
K
11
Sze
12
Cs
13
P
14
Szo
15
18:15
Hook
amerikai kalandfilm, 1991
18:15
A Bourne-hagyaték
amerikai akció-thriller, 2012
18:30
S.W.A.T - Különleges kommandó
amerikai akcióthriller, 2003
18:30
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
18:30
Scooby-Doo és a mexikói szörny
amerikai animációs film, 2003
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.