Az utolsó blues

olvasói
(0)
Mára tendenciává érett, hogy az ősz a magyar filmek premiereinek időszaka (is): az idén sincs másként, örvendetes, hogy jó néhány hétre jut egy újabb filmbemutatónk. A Veronika kettős élete című Kieslowski-mű talaján álló, egyetlen nap leforgása alatt játszódó Az utolsó blues egy különös szerelmi háromszöget állít cselekménye fókuszába.


Elsőre úgy fest, a film hősének, Andrásnak kijutott a jóból: látszólag boldogan él feleségével és kisfiával, továbbá jól menő péküzletet visz legjobb barátjával. Andrásnak azonban van egy másik élete is: szakmai utak örvén rendszeresen Krakkóba látogat, ahol csodaszép és minden mozdulatáért rajongó szeretője várja. Évek óta megy ez minden gond nélkül. Akkor kezd el bonyolódni hősünk helyzete, amikor kihívja maga ellen a sorsot, és házasságot ajánl szeretőjének - az ügy már csak azért is kényes, mert András természetesen tisztában van vele, hogy terve nem realizálható, így előbb-utóbb színvallásra fog kényszerülni élete hölgytagjai előtt.


Az utolsó blues az első jeleneteitől az utolsókig a misztikummal kacérkodik: Gárdos Péter (A skorpió megeszi az ikreket reggelire; A brooklyni testvér) rendező a központi hős sorsának természetfeletti értelmezését igyekszik kínálni, azonban amikor másvilági dimenziókban kutakodik, mintha elvesztené a fonalat. A film nem is a direktor ez irányú törekvései miatt érdemes a figyelemre, Az utolsó blues erényei a pazar fényképezésben és a remek színészi alakításokban vannak: a főszerepet játszó Kulka János, a feleség szerepében látható Fullajtár Andrea vagy a szeretőt alakító Agnieszka Wagner mind ihletetten hozzák az általuk megcélzott figurát.
Tutajos
2002.10.10
|
magyar filmdráma, 96 perc, 2001
A harmincöt éves András kettős életet él Budapesten és Krakkóban. Aztán egyszer csak elromlik a fék... Misztikus-szerelmes-romantikus film, egy teljes albumnyi cicivel.
Rendező:

Gárdos Péter

(6 kép)


Film premierek

Toy Story 4.

amerikai animációs film, 100 perc, 2019

Casanova - Az utolsó szerelem

francia történelmi dráma, 98 perc, 2019

Gyerekjáték

amerikai horror, 90 perc, 2019

Csekély esély

amerikai vígjáték, 125 perc, 2019
Játék
AZ A BAAAJ... …hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is!
Filmek a TV-ben
18:10
Mamamaffia - Keresztanya
német romantikus vígjáték, 2015
18:15
Darling
dán film, 2017
18:30
Scooby-Doo! Kalózok a láthatáron!
amerikai animációs film, 2006
18:45
Az emlékezés napja
amerikai történelmi dráma, 2011
18:50
Red
amerikai akciófilm, 2010
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.