127 óra

est.hu:
9/10
|
olvasói
8/10 (77)
Danny Boyle, az angol fenegyerek, aki olyan kultmozikkal írta be magát a mozgókép történetébe, mint a Sekély sírhant és a Trainspotting, két éve az egész filmvilágot térdre kényszerítette a szerelmét kereső indiai fiú meséjével.
A nagy hollywoodi stúdiók persze tárt karokkal fogadták a Gettómilliomos rendezőjét, ő mégis egy viszonylag kis költségvetésű, a filmidő nagy részében egyetlen helyszínen játszódó, egyszereplős drámát választott következő munkájának. Valószínűleg azért, mert az élet által írt, hátborzongató történetet kedvére formálhatta, és ismét valami rendkívülit alkotott.
  
A 28 éves Aron Ralston (James Franco) egy reggel, mint már oly sokszor, felkerekedik, hogy sivatagi hegymászással és kanyontúrával pörgesse fel magát. Szokásos extrém kirándulása azonban villámgyorsan rémálomba fordul, amikor megcsúszik a sziklán, és bezuhan egy mély szakadékba. Esés közben pechére magával ránt egy követ, ami a csuklójánál fogva beékeli őt a kanyon hasadékába. A zuhanással ér véget az Aron karakterét felskiccelő, tempós expozíció, és kezdődik a fiú kétségbeesett küzdelme az életéért. A dráma innentől fizikailag statikus – főhősünket látjuk, amint ezernyi módon próbál kiszabadulni a szikla fogságából –, ám a fiúban zajló lelki folyamatok képi kivetülései (felvillanó emlék- és vágyképei, majd hallucinációi) hihetetlen dinamikával töltik meg a vásznat.  
 
A 127 óra pazar párdarabja és ellenpólusa a Gettómilliomosnak. Ami ott a fizikai valóságban zajlik, az itt fejben dől el, de a végeredmény ugyanaz: Boyle Ralston drámáját metaforikussá téve ismét az élet szépségéről és az álmok teremtő erejéről mesél nekünk. 
zsinora
2011.02.17
|
127 Hours
amerikai-angol filmdráma, 94 perc, 2010
Egy hegymászó az útja során beragad egy kanyonba, ahonnan csak egy drasztikus döntés után szabadulhat. Meg meri lépni?
Rendező:

Danny Boyle

Színész:

James Franco
(Aron Ralston)

Kate Mara
(Kristi)

Amber Tamblyn
(Megan)

Sean Bott
(Aron barátja)

Treat Williams
(Aron apja)

Clémence Poésy
(Rana)

Kate Burton
(Aron anyja)

Lizzy Caplan
(Sonja Ralston)

Pieter Jan Brugge
(Eric Meijer)

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2011. március 3.
(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.