Jószomszédi iszony

olvasói
10/10 (1)
A pici, szőrös és csúnya Danny DeVito amellett, hogy Hollywood egyik leggyakrabban foglalkoztatott karakterszínésze, nagyon ügyes producer és változó sikerrel dolgozó rendező is egyben - tehát, bár teljesen úgy néz ki, mégsem ejtették a fejére. Filmjeinek receptje röviden ennyi: eresszünk össze szűk helyen néhány, amúgy kedves embert és hagyjuk, hogy egymás torkának essenek. Ez néha nagyon jól sül el, néha kevésbé.
Jelen esetben egy fiatal pár kel harcra egy kedves idős hölggyel, de a harc korántsem egyenlőtlen. A tét egy patinás, kétszintes brooklyni ingatlan, a szimpatikus Alex és a bájos Nancy frissen vásárolt álomotthona, az apró kis szépséghiba pedig a már említett törékeny öreg hölgy, aki vagy ezer éve lakik a felső szinten, mint bérlő, de állítólag nem sok vizet zavar és ki tudja meddig húzza. Csakhogy hamar kiderül, hogy a meglepően fitt néni egy kis szörnyeteg, aki napi 24 órában áll elő egyre lehetetlenebb kérésekkel - bérlőként ehhez minden joga megvan -, ha pedig az ifjú pár besokal, akkor érzelmi zsarolással tartja őket sakkban. A kimerült és végsőkig hergelt párocska úgy dönt, hogy visszavág. 
 
A Jószomszédi iszony DeVito korábbi munkáinak (A rózsák háborúja, Dobjuk ki anyut a vonatból!) minden elemét felvonultatja, de azoknál jóval kevésbé cinikus és groteszk, inkább jólnevelten gonosz, amolyan Tom és Jerry stílusban. Az alaphelyzet kellőképpen ígéretes, de a vége felé valahogy kifogy a szufla, bár még akkor is becsúszik néhány jobb poén (például a néni éjszakai tévézése és a tapspárbaj). 
 
Ben Stiller és Drew Barrymore a maguk részéről mindent megtesznek, hogy az ifjú házasok szerepében elszórakoztassanak minket, ami többnyire sikerül is, hiszen mindketten remek komikusok. A szívós öregasszonyt játszó angol Eileen Essel (nem mellesleg 86 éves!) játékát látva az jut eszünkbe, bár csak adná az ég, hogy ennyi idősen mi is ilyen virgoncan tudjunk másokat szekálni!
Vízer
2004.01.15
|
Duplex
amerikai vígjáték, 89 perc, 2003
Kedves fiatal pár küzd az idős albérlővel, és bár semmitől sem riadnak vissza, mégis minden előny az utóbbinál van. A néni szívós, a többi meg szívás!
Rendező:

Danny DeVito

Színész:

Ben Stiller
(Alex Rose)

Drew Barrymore
(Nancy Kendricks)

Eileen Essel
(Mrs. Connelly)

Harvey Fierstein
(Kenneth)

Justin Theroux
(Coop)

James Remar
(Chick)

Robert Wisdom
(Dan)

Swoosie Kurtz
(Jean)

Amber Valletta
(Celine)Film premierek

Az aszfalt királyai

amerikai életrajzi dráma, 152 perc, 2019

Időtlen szerelem

olasz musical, 105 perc, 2019

Cseng mester konyhája

finn-kínai filmdráma, 114 perc, 2019

Szép csendben

magyar filmdráma, 80 perc, 2019

Ragadozók

olasz gengszterfilm, 105 perc, 2019

Amundsen

cseh-norvég-svéd filmdráma, 125 perc, 2019
Játék
Az elveszett szaloncukrok történetével idézi meg a közeledő ünnep hangulatát.
Filmek a TV-ben
18:10
Star Wars: A klónok támadása
amerikai sci-fi, 2002
18:25
Amit nem akarsz tudni a szüleidről
amerikai vígjáték, 2019
18:30
A robot és Frank
amerikai sci-fi vígjáték, 2012
18:45
Rossz társaság
amerikai krimi, 2002
18:45
A Vadász és a Jégkirálynő
amerikai fantasztikus kalandfilm, 2016 (ism.)
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.