Másnap

olvasói
(0)
Mindannyian tudjuk, hogy titok nélkül nincsen jó sztori, mégis mindenki máshová helyezi a tudható és a visszatartható információk határát. A hagyományos logika szerint ahol bűn van, ott a megfejtéshez néhány alapkérdésre kell válaszolni. Ki? Hol? Mikor? Miért? Bármifajta történet - hát még egy krimi vagy thriller - magában hordozza ezeket a kérdéseket.
Az elmúlt időkben mégis egyre többeket izgat az a kihívás, hogy miként lehet hagyományos megfejtés nélküli krimit teremteni. Janisch Attila Filmszemle-fődíjas filmje, a Másnap is ebbe a sorba tartozik. 
 
A film első jelenetében gondterhelt, szótlan, középkorú férfi érkezik az isten háta mögötti, gyéren lakott vidékre. Keres valamit vagy valakit, netán ifjúkora helyszínére tért vissza - ez nem egyértelmű. Vándorlása során a férfi többekkel találkozik, veszekedések és furcsa esetek szemtanúja lesz, és egyre inkább úgy tűnik, a történéseknek rajta kívül legalább még egy főszereplője van: egy csábítóan szép, fiatal lány. 
 
A Másnap már a címében hordja egyik fontos témáját: az időt. Janisch filmje ugyanis ritka bonyolult időszerkezettel dolgozik. Az összefüggések után kutató néző hamar rájön, hogy aligha tudja megfelelő kronológiai sorrendbe rakni az egymásra következő jeleneteket. A sztori nem egyenes vonalban halad előre, de nem is visszafelé pörög, mint mondjuk a Memento esetében - az események inkább egyfajta belső, lelki-érzelmi logikát követnek, ennélfogva hagyományos értelemben vett megfejtésről sem beszélhetünk. 
 
Az elegáns, szikár képekben megmutatkozó Másnap szokatlan intellektuális kirakósjáték. Nehéz eset: a ráismerés és emlékezés pszichológiai-érzelmi folyamatait egy hűvös, távolságtartó stílusú filmből próbáljuk felfejteni. Érdekes kihívás - a szerzői film igaz híveinek való. Azoknak, akik nem a rendező mindentudásában, hanem saját kitartásukban és leleményességükben bíznak.
gorcsev
2004.11.04
|
magyar filmdráma, 120 perc, 2004
Kerékpáros idegen, gyanakvó helybéliek, kirekesztés és gyűlölet, egy fiatal lány brutális meggyilkolása. A Hosszú alkony rendezőjének újabb filmje az alkonyati zónából.
Rendező:

Janisch Attila

Forgalmazza: Budapest Film

LinkekFilm premierek

A láthatatlan ember

amerikai-ausztrál horror, 124 perc, 2020

Zárójelentés

magyar filmdráma, 118 perc, 2020

10 nap anyu nélkül

francia vígjáték, 104 perc, 2020

A hegyek szigete

francia-német-román-svéd krimivígjáték, 97 perc, 2019

Sötét vizeken

amerikai életrajzi dráma, 126 perc, 2019
Játék
2002-ben megszületett Spanyolország válasza a franciák büszkeségére, a Manu Chaóra.
Filmek a TV-ben
H
24
K
25
Sze
26
Cs
27
18:05
Tolkien
amerikai életrajzi film, 2019
18:10
Gyengédség
olasz film, 2017
18:20
Nászutas rámálom
amerikai bűnügyi film, 2018
18:30
18:35
Játsz/ma
amerikai thriller, 1997
néha át lehet jönni Budára is - #pestiest helyett #budaiest
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.