Szezon

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (11)
Nehéz dolog, ha egy fiatal rendező debüt-filmjét kultmozivá avanzsálja a lelkes, korszellemtől áthatott nézőpublikum, mert ez esetben a második munka bármennyire is jól sikerül, inkább csak fanyalgó tömeget ereszt szélnek a mozikból. A velőrázó mikrorealista keserűség pedig amúgyis nehéz falat…
A Moszkva tér hangos sikere után Török Feri újfent korfestésbe kezdett, a főszereplő alanyok ismét tengő-lengő fiatalok, de a nyolcvanas évek andalítóan nosztalgikus időszaka helyett itt az időpont korunk kiábrándító jelene, a helyszín pedig Karcag fullasztóan csöppnyi légtere. Három fiatal srác – Guli, Virág és Nyéki –, három barát készül nekiugrani az életnek ebben a dél-alföldi kisvárosban, ingáznak a diszkó, a strand és a vasútállomás – a városka méltán kultikus helyei – között, háttérben mindenütt ott magasodik az ikonikus cukorgyár. A napi rutin, a lehangoló közeg és a kitörési vágy a Balatonhoz sodorja a srácokat, ahol persze törvényszerűen folytatódnak a megaláztatások, a küszködések és a kétségbeejtően egyforma napok. Hiába az új légkör, az új arcok, az új munka, a lehetőségek sorra szaladnak ki a fiúk keze közül, mintha sose lettek volna, mintha csak csalfa illúziók lennének. A Balaton és Budapest is pont ugyan olyan, mint Karcag, sansz sincs a kitörésre, csak dolgozni bagóért, elkapni egy-egy unatkozó asszonykát, bepróbálkozni egy pornó-hajón, a fővárosban hajtani a tutit, de ezeket is mind csak kudarccal a végükön…
 
Elképesztően szomorú és éleslátó film ez. Az események súlyos lassúsága pont olyan, mint a kisvárosi időszámítás, a ritmus ráhangol, majd néhol kizökkent a film világából. Felrázóan realista és szívszaggatóan eredeti kiseposz három fiatalemberről, akik ügyetlenül bukdácsolnak egy számukra reménytelenül élhetetlen világban, ahol rájuk csakis a kiszolgáltatott szerep juthat, bárhová is fussanak.  
Tökéletesen szerkesztett melodráma, érzelmes és okos film, kevesebb poén, mint a Moszkva térben, de mindenképpen pontosabb jellemrajzok és jóval érettebb látásmód. 
 
 
 
macsek
2007.08.06
|
magyar filmdráma, 89 perc, 2004
A vendéglátó-ipari szakközepet végzett alföldi fiúk nekivágnak az országnak, hogy végre történjen már velük valami. Remélik, hogy ez a "valami" a Balatonnál megtalálja őket... A Moszkva tér rendezőjének új filmje.
Rendező:

Török Ferenc

Forgalmazza: Budapest Film
(6 kép)


Filmek a TV-ben
H
3
K
4
Sze
5
Cs
6
21:00
Harry Potter és a Tűz Serlege
amerikai-angol fantasy, 2005
21:00
Egyiptom istenei
amerikai akciófilm, 2016
21:00
Macska-jaj
francia-jugoszláv-német romantikus vígjáték, 1998
21:00
Rollerball - Könyörtelen játék
amerikai akciófilm, 2002
21:00
Sziki-szökevény
amerikai-német akcióvígjáték, 1998
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
3
K
4
Sze
5
Cs
6
20:51
A város hősei
I. évad, 19. rész
21:00
Angelo rulez
2017, IV. évad, 44. rész: Álhírek
21:00
Pat, a kutya
2017, I. évad, 63. rész: Katasztrófa vacsorára
21:00
Hupikék törpikék
amerikai-belga rajzfilm-sorozat, 77. rész
21:05
A város hősei
I. évad, 20. rész
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.