Tokiói tortúra

olvasói
(0)
A francia Alain Corneau direktor a bűnügyi filmek avatott szakértőjeként híresült el a hetvenes-nyolcvanas években, ám bármennyire sikeres is volt, nem horgonyzott le végérvényesen a kriminél, hanem újabb és újabb műfajokban is kipróbálta magát. Rosszul tette, csillaga azóta lassan leáldozott: a kilencvenes évek eleje óta állhatatosan keresi, de - legújabb munkájának hőséhez hasonlóan - nehezen találja magát a rendező.
A Tokiói tortúra egy francia kislány Japánban tett kirándulásáról szóló, vígjátéki elemekkel erősített dráma. A történet alapjául egy önéletrajzi ihletésű könyv szolgált, bizonyos Amélie Northomb tollából, aki gyermekkorát Japánban töltötte, és huszonévesen visszatért, hogy felidézze emlékeit. Tolmácsnak szegődött egy hatalmas céghez - ki tudja, miért, egykori élményeit egy felhőkarcolóban remélte újraélni, de ez már legyen az ő baja. A film cselekményének java itt, a felhőkarcolóban, annak negyvennegyedik emeletén játszódik. 
A Tokiói tortúra eseményeit egyetlen szervezőelv tartja mozgásban, a rendező fő célja hősnőnk humoros jelenetekkel színesített pokoljárásának elbeszélése, annak a megaláztatás-tömegnek az ismertetése, melyet külföldiként és nőként kell elszenvednie a minden felszíni változás ellenére a mélyben változatlanul bigottan tradicionális Japánban. 
Corneau sikeresen teljesíti szerény vállalását, leginkább annak köszönhetően, hogy a főszerepet alakító Sylvie Testud mindenben a kezére játszik. Testud tölti meg az egyébiránt meglehetőst száraz sztorit élettel, visz színt a jelenetekbe és segít elfelejteni a meglehetőst sajátos üzenetet, miszerint: ne menjünk Japánba nosztalgiázni!
Homolka
2004.02.04
|
Stupeur et tremblements
francia-japán vígjáték, 106 perc, 2003
Egy nosztalgiázásra éhes kislány szomorú-mulatságos kalandjai egy japán toronyház 44. emeletén.
Rendező:

Alain CorneauFilm premierek

Családi bunyó

amerikai-angol vígjáték, 108 perc, 2019

Itt járt Britt-Marie

svéd filmdráma, 94 perc, 2019

Apró mesék

magyar thriller, 112 perc, 2019

Szabadúszók

francia vígdráma, 122 perc, 2018

A királynő kutyája

belga animációs film, 92 perc, 2019
Játék
Mikor Gellert Grindelwald, a nagyhatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból, Albus Dumbledore, a Roxfort professzora Göthe Salmander segítségét kéri a szökevény felkutatásában.
Filmek a TV-ben
18:10
Koronát Izabellnek
német vígjáték, 2006
18:15
Brad helyzete
amerikai vígjáték, 2017
18:35
A harcos
amerikai sportfilm, 2010
18:45
Utánunk a Tűzözön
amerikai akciófilm, 1996
18:55
Állvány
izraeli film, 2017 (feliratos)
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.