Tokiói tortúra

olvasói
(0)
A francia Alain Corneau direktor a bűnügyi filmek avatott szakértőjeként híresült el a hetvenes-nyolcvanas években, ám bármennyire sikeres is volt, nem horgonyzott le végérvényesen a kriminél, hanem újabb és újabb műfajokban is kipróbálta magát. Rosszul tette, csillaga azóta lassan leáldozott: a kilencvenes évek eleje óta állhatatosan keresi, de - legújabb munkájának hőséhez hasonlóan - nehezen találja magát a rendező.
A Tokiói tortúra egy francia kislány Japánban tett kirándulásáról szóló, vígjátéki elemekkel erősített dráma. A történet alapjául egy önéletrajzi ihletésű könyv szolgált, bizonyos Amélie Northomb tollából, aki gyermekkorát Japánban töltötte, és huszonévesen visszatért, hogy felidézze emlékeit. Tolmácsnak szegődött egy hatalmas céghez - ki tudja, miért, egykori élményeit egy felhőkarcolóban remélte újraélni, de ez már legyen az ő baja. A film cselekményének java itt, a felhőkarcolóban, annak negyvennegyedik emeletén játszódik. 
A Tokiói tortúra eseményeit egyetlen szervezőelv tartja mozgásban, a rendező fő célja hősnőnk humoros jelenetekkel színesített pokoljárásának elbeszélése, annak a megaláztatás-tömegnek az ismertetése, melyet külföldiként és nőként kell elszenvednie a minden felszíni változás ellenére a mélyben változatlanul bigottan tradicionális Japánban. 
Corneau sikeresen teljesíti szerény vállalását, leginkább annak köszönhetően, hogy a főszerepet alakító Sylvie Testud mindenben a kezére játszik. Testud tölti meg az egyébiránt meglehetőst száraz sztorit élettel, visz színt a jelenetekbe és segít elfelejteni a meglehetőst sajátos üzenetet, miszerint: ne menjünk Japánba nosztalgiázni!
Homolka
2004.02.04
|
Stupeur et tremblements
francia-japán vígjáték, 106 perc, 2003
Egy nosztalgiázásra éhes kislány szomorú-mulatságos kalandjai egy japán toronyház 44. emeletén.
Rendező:

Alain CorneauFilm premierek

Erdei boszorkány - Tűzpróba

cseh-dán-magyar-norvég fantasy, 90 perc, 2018

Undipofik

amerikai-kínai animációs film, 87 perc, 2019

John Wick: 3. felvonás - Parabellum

amerikai akciófilm, 130 perc, 2019

Szívek királynője

dán-svéd filmdráma, 127 perc, 2019

Éter

lengyel-litván-magyar-olasz-ukrán történelmi dráma, 118 perc, 2018
Játék
Bizet klasszikus operája, a Carmen táncfantáziaként született újjá.
Filmek a TV-ben
18:10
18:30
Rocky
amerikai filmdráma, 1976
18:35
Pókember
amerikai akciófilm, 2002
18:40
A szentfazék
amerikai életrajzi film, 1998
18:50
Teheráni tabuk
námet-osztrák animációs film, 2017
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.