A pillangó

olvasói
10/10 (1)
Fura és morc öregember édes/bús története egy tündéri kisgyerekkel - ez a séma nem egyszer eredményezett már emlékezetes filmdarabot, gondoljunk csak Jan Sverák Oscar-díjas Koljájára, vagy Kitano Takeshi Kikujiro nyara című munkájára. A francia Philippe Muyl rendező is sikeresen aknázza ki A pillangó című filmjében a nagyszülő-unoka kapcsolat varázsát felidéző történetsémát.


Elsa, a tűzvöröshajú, cserfes kislány nagyon magányos, sokat van egyedül, amíg az őt egyedül nevelő mamája dolgozik. Kóros szeretethiánya űzi őt a házban lakó különc öregúrhoz, aki megszállott lepkegyűjtő. Amikor a kislány megtudja, hogy a férfi egy különleges lepke becserkészésére a hegyekbe indul, gondolkodás nélkül elszökik otthonról és a férfi autójában elrejtőzve teszi meg az utazás első felét. Már javában közelednek a hegyvidék felé, amikor az öregúr észreveszi potyautasát. A kislány - ha nehezen is - de rábeszéli a férfit, vigye magával az útra, mert ő még sosem járt Párizson kívül, a mamája pedig (füllenti) különben is tud az utazásról. Így hát a különös duó elindul a hegyekbe, hogy a természet erőit és a lepkék különc szokásait kicselezve begyűjtse a különleges pillangó példányt és sok-sok emberségről és szeretetről tegyen tanúbizonyságot.
A film különösen fontos erénye, hogy sikeresen kerüli el a szirupossá válás csapdáját, aminek fenyegetése pedig gyakran vet árnyat a történetre és a figurákra egyaránt. Hogy mégsem történik baj, az nagyban köszönhető a francia film legendás nagyöregje (Michel Serrault) és pöttöm partnernője remek alakításának, és annak a furmányos dramaturgiának, ami a nagy (és giccsre csábító) drámai tetőpontokat mindig kihagyja a meséből.
Bizony mondom, nagyszülőknek, szülőknek és unokáknak egyaránt pompás szórakozást ígér ez a film.
Odor Emilia
2004.02.04
|
Le Papillon
francia vígjáték, 85 perc, 2002
Csodaszép film egy kislány és egy idős lepkegyűjtő különös utazásáról és barátságáról.
Rendező:

Philippe Muyl

(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
21
K
22
Sze
23
Cs
24
P
25
Szo
26
20:00
Magas barna férfi felemás cipőben
amerikai vígjáték, 1985
22:00
Z Világháború
amerikai akciófilm, 2013
00:25
xXx 2: A következő fokozat
amerikai akciófilm, 2005
02:25
Memento
amerikai krimi, 2000
04:15
Oldboy
amerikai krimi, 2013
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.