A guardista

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (24)
Olyan alkesz forma, tészta képe van neki, vizenyős szeme és csapzott vöröses haja, az alakja kövérkés, a járása csámpás, és mégis már hosszú évek óta ő a legjobb ír színész a pályán, de az európai mezőnyben is élén van.
Brendan Gleeson a neve, és ez az ő filmje. A film a béna magyar cím ellenére is közel zseniális. A Colin Farell és Brendan Gleeson főszereplésével készült Erőszakik író-rendezőjének, Martinnak édestestvére, John Michael McDonagh is írt és rendezett egy olyat, mint a tesója. Itt is sokat beszélnek, erőszakoskodnak, a dolog vicces és van lendülete, csak nem Belgiumban járunk, hanem Írországban, Galway környékén. Itt teljesít szolgálatot, már ha éppen kedve van, Gerry Boyle őrmester (Gleeson), helyi csendőr – a guardista nem létező szó –, aki nem a testület büszkesége.
 
Boyle iszik, kurvázik, káromkodik és a tapintat szó teljesen ismeretlen számára, viszont van szíve. Ez úgy derül ki, hogy drogcsempészek ütnek tanyát a környéken, és ezzel összefüggésben eltűnik az egyik beosztottja, viszont megjelenik egy FBI-ügynök (Don Cheadle), aki az ő szöges ellentéte, így nyilván országos cimborák lesznek a végére, mint Mel Gibson és Danny Glover a Halálos fegyver első részének végére. Össze is kell tartaniuk, mert a dealerek már a fél rendőrséget felvásárolták, ami egy újabb jól eladott mozis klisé, amikből jut elég a játékidőre. Az viszont tagadhatatlan, hogy a filmnek van lendülete, a párbeszédek viccesek és jól pörögnek, és ha már az elején úgy feldicsértük, hát Brendan Gleeson most is pazar.
Vízer
2011.10.24
|
The Guard
ír vígjáték, 96 perc, 2011
Egy szabályokra messziről köpő ír zsarunak együtt kell dolgoznia egy minden törvényt betartó FBI-ügynökkel néhány drogcsempész elfogása érdekében.
Színész:

Brendan Gleeson
(Gerry Boyle)

Don Cheadle
(Wendell Everett)

Liam Cunningham
(Francis Sheehy-Skeffington)

Mark Strong
(Clive Cornell)

David Wilmot
(Liam O'Leary)

Rory Keenan
(Aidan McBride)

Fionnula Flanagan
(Eileen Boyle)

Dominique McElligott
(Aoife O'Carroll)

David Pearse
(Bartley)

Forgalmazza: Ristretto Distribution
Bemutató: 2011. október 27.
(21 kép)


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Fekete Jenő a hazai bluesélet veteránja, akit a nagy öregek közül mindenki ismer.
Filmek a TV-ben
20:30
Különvélemény
amerikai sci-fi, 2002
20:30
Egy bébiszitter kalandjai
amerikai kalandfilm, 1987
20:45
Jackie Chan - Londoni csapás
amerikai akcióvígjáték, 2003
21:00
A kém
amerikai akcióvígjáték, 2015
21:00
A galaxis őrzői
angol-amerikai kalandfilm, 2014
Ma este kilenckor Magyar Rhapsody Project a Mesterségek Ünnepén. A Bársony Bálint Sextett a magyar klasszikusokat modernizálja. . . . @mestersegekunnepe #magyarrhapsodyproject #barsonybalintsextett #klasszikusokjazzben #liszt #erkel #kodaly #bartok
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.