Himalája - Az élet sója

olvasói
(0)
Nepálról először a maoista gerillák jutnak eszembe. Másodszor egy barátom, aki egyszer egy haverjával majdnem Nepálban ragadt. Harmadszor a magarok. Hogy ezeknek mi köze a filmhez? Szinte semmi.
Szóval ez a barátom meg a haverja godtalanul és vidáman töltöttek el két hetet Nepálban. Az egy kicsit kellemetlen volt, hogy mindenhová több ezer koldus kísérte őket és egy hangyányit aggódtak a maoista gerillák miatt, akik már akkoriban is előszeretettel robbantgattak buszokat és gyilkolásztak turistákat, de a gyönyörű táj és az egyéb látványosságok bőségesen kárpótolták őket.
 
Még egy magar pincérrel is találkoztak. Ez a két bohém a két hét alatt minden pénzét felélte, csak a taxira hagytak egy keveset, hogy ne kelljen gyalog menni a reptérre. A gondok akkor kezdődtek, amikor a reptéren valami extra illetéket kezdtek követelni tőlük. Mivel nem tudtak fizetni, kiállították őket a sorból. Péntek délután volt. A magyar követség bezárt.Se kaja, se pia. Még a gyalogtúra vissza Katmanduba hagyján, de minimum három éjszakát az utcán kellett volna tölteniük. Végül a haver bagóért eladta a Rolexét, így ki tudták csengetni az illetéket.

A Himalája sójával csak egy bajom van: helytelenül írták a címben a Himaláját . A Himalája szó ugyanis a hima(hó) és álaja(otthon) szavakból tevődik össze. A szanszkrit nyelvtan szabályai szerint ha ez a két szó összeolvad, Himálaja (a hó otthona) lesz belőle. A film egyébként gyönyörű. Egy tibeti sóbányász közösségről szól, akik a nepáli völgyekben gabonára meg ilyesmire cserélik árujukat. A film rendezője, Eric Valli - a National Geographic és Geo magazinok fotósa - évekig élt Tibetben, így első kézből tudja, mi a szitu.

Az élet sóját Oscarra is jelölték, és 2000-ben elnyerte a legjobb operatőrnek és a legjobb filmzenének járó César - díjat.


fujisan
2006.08.07
|
Himalaya - L'enfance d'un chef
angol-francia-nepáli-svájci kalandfilm, 108 perc, 1999
Lenyűgözően szép képekben elbeszélt, izgalmas történet egy kicsiny tibeti falu lakóinak küzdelméről, melyet az élelem megszerzéséért vívnak.
Rendező:

Eric Valli

Forgalmazza: SPI


Filmek a TV-ben
18:10
Bella Vita
német vígjáték, 2010
18:15
A skarlát betű
amerikai romantikus filmdráma, 1995
18:25
Bekerítve
spanyol háborús film, 2017 (feliratos)
18:35
Buliszerviz
amerikai vígjáték, 2002
18:40
A kezdő
amerikai vígjáték, 2015
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
06:48
Sam, a tűzoltó
VI. évad, 14. rész: Fireman Sam 06 1014
06:50
Miffy és barátai
holland-amerikai animációs filmsorozat, Miffy és a szél, 2003
06:50
Maggie és Bianca - Divatból jeles
II. évad, 11. rész: Mindent a barátságért
06:50
A Happó család
2016, II. évad, 246. rész: Kavics
06:50
44 Cicus
I. évad, 112. rész: A táncverseny
Marissa Nadler (USA) ma az A38-on. Massachusetts érzékeny hangja elér Budapestre. @marissa_nadler @a38ship #marissanadler
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.