Krízispont

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (31)
A forgalmazókat gyakran éri az a vád, hogy asszociációs készségükre hagyatkozva próbálnak figyelemfelkeltő címeket adni a külföldi filmeknek. Ezúttal azonban tényleg okosabb volt elkerülni a tükörfordítást: furán mutatott volna...
...a plakátokon, hogy „Letét-befizetési felszólítás”. A „Margin Call” ugyanis ezt jelenti, definíciója szerint pedig: „a piac kedvezőtlen irányú elmozdulásakor a megterhelt letéti számla előírásoknak megfelelő szintre emelésére küldött felszólítás”. Ha ezektől a szavaktól heves izgalomba jöttünk, rögvest váltsunk jegyet a Krízispontra! A film élvezetéhez persze nem követelmény, hogy a zsebünkben lapuljon egy közgazdasági diploma, de azért nem árt, ha mutatunk némi érdeklődést a pénzvilágot mozgató folyamatok iránt, különben egy mukkot sem fogunk érteni a gazdasági világválság kirobbanását megelőző 24 óra történetét feldolgozó műből.
 
Bár amit látunk, fikció, teljesen egyértelmű, hogy a film a recessziót elindító Lehman Brothers befektetési bank utolsó napjának eseményeit mutatja be. A fejünk felett röpködő milliárdok és különböző pénzügyi tranzakciókra vonatkozó homályos utalások mentén egy feszes szerkezetű, lendületes kamaradráma bontakozik ki előttünk, amelyhez olyan nevek asszisztálnak, mint Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Zachary Quinto, Demi Moore és Stanley Tucci.  
 
J.C. Chandor a tavalyi Sundance-en debütált a Krízisponttal, és egészen az Oscar-jelölésig tornázta magát. Az elsőfilmes alkotónak ugyan nem sikerült a legjobb eredeti forgatókönyvért járó jelölést szoborra váltania, de ilyen látványos indulás után valószínűleg nem nagyon kell már a villanyszámla miatt aggódnia.  
zsinora
2012.03.02
|
Margin Call
amerikai filmdráma, 107 perc, 2011
24 órával a világgazdasági válság kitörése előtt egy neves befektetési banknál súlyos döntéseket kell meghozni.
Rendező:

J.C. Chandor

Színész:

Stanley Tucci
(Eric Dale)

Paul Bettany
(Will Emerson)

Kevin Spacey
(Sam Rogers)

Jeremy Irons
(John Tuld)

Simon Baker
(Jared Cohen)

Zachary Quinto
(Peter Sullivan)

Demi Moore
(Sarah Robertson)

Mary McDonnell
(Mary Rogers)

Penn Badgley
(Seth Bregman)

Forgalmazza: Vertigo Média
Bemutató: 2012. március 8.
(22 kép)


Film premierek

Toy Story 4.

amerikai animációs film, 100 perc, 2019

Casanova - Az utolsó szerelem

francia történelmi dráma, 98 perc, 2019

Gyerekjáték

amerikai horror, 90 perc, 2019

Csekély esély

amerikai vígjáték, 125 perc, 2019
Játék
AZ A BAAAJ... …hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is!
Filmek a TV-ben
18:10
Mamamaffia - Keresztanya
német romantikus vígjáték, 2015
18:15
Darling
dán film, 2017
18:30
Scooby-Doo! Kalózok a láthatáron!
amerikai animációs film, 2006
18:45
Az emlékezés napja
amerikai történelmi dráma, 2011
18:50
Red
amerikai akciófilm, 2010
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.