Cosmopolis

est.hu:
6/10
|
olvasói
5/10 (21)
A Cosmopolisban egy fiatal milliárdos egy napját figyelhetjük, melynek során az apokaliptikus nagyváros egyik feléből akar eljutni a másikba hófehér luxuslimuzinja védőburkában, miközben a legkülönfélébb emberek járulnak elébe.
A férfi ugyan (térben) egyre közelebb kerül céljához, ám eközben – az autón kívül és belül is – egyre nagyobb lesz a káosz. David Cronenberg szinte közvetlenül a színtelen-szagtalan Veszélyes vágy után jelentkezik újabb művével. A Cosmopolis kecsegtető előjelei alapján az alkotó új munkájával visszatalálhatott volna arra az útra, amit a Karambollal hagyott el. A rendező most is egy kultszerző, ezúttal Don DeLillo regénye alapján dolgozott, mely rokona Ballard Karamboljának: hasonlóan futurisztikus és technicista, sőt még egy bizonyos fajta fétis is megfigyelhető benne, csak az autóbaleset-megszállottakkal ellentétben a Cosmopolis főhősének fétise – egyebek mellett – épp a sérülések elkerülése. 
 
Cronenberg új alkotására azonban nagyon nehéz nem kísérleti filmként tekinteni: rendkívül steril, képileg a már-már abnormálisan szimmetrikus kompozíciók uralják. Jelentős része egy limuzin belsejében játszódik, ahol a színészek (akik jórészt a kapitalizmusra, a közgazdaság szabályaira és magára az életre vonatkozó axiómákat és egyéb magvas gondolatokat vágnak szemérmetlenül a néző arcába) nem átélhető jelenetek szereplői, inkább egy-egy bizarr performance résztvevői. A Cosmopolist így érdekes figyelni, de nem lehet mesterműnek tekinteni – vagy akár csak komolyan venni... 
fürkész
2012.05.29
|
Cosmopolis
francia-kanadai-olasz-portugál filmdráma, 108 perc, 2012
A film egy huszonéves, milliárdos tőzsdeügynök 24 óráját meséli el, aki egy reggel úgy dönt, hogy a város másik végébe hajt hajat vágatni, a kényszerű pihenőkkel tarkított út közben szép lassan elveszíti összes vagyonát, sőt egy bérgyilkossal is dolga támad.
Színész:

Robert Pattinson
(Eric Packer)

Jay Baruchel
(Shiner)

Samantha Morton
(Vija Kinsky)

Paul Giamatti
(Benno Levin)

Juliette Binoche
(Didi Fancher)

Sarah Gadon
(Elise Shifrin)

Mathieu Amalric
(André Petrescu)

Kevin Durand
(Torval)

Emily Hampshire
(Jane Melman)

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2012. május 31.
(5 kép)


Film premierek

Jojo Nyuszi

amerikai-cseh-új-zélandi vígjáték, 108 perc, 2019

Hivatali eltávozás

amerikai horror-vígjáték, 86 perc, 2019

1917

amerikai-angol háborús film, 110 perc, 2019

Richard Jewell balladája

amerikai filmdráma, 129 perc, 2019
Játék
Lassan itt az ideje, hogy lekapcsoljuk a fedélzeti hibernációt: a Nap körüli keringésünk sötét szakaszából immár kifelé suhanunk.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
P
24
18:10
Hanna - Gyilkos természet
amerikai-angol-német thriller , 2011
18:15
Harry Potter és a Főnix Rendje
angol-amerikai kalandfilm, 2007
18:15
Egy pomponlány meggyilkolása
amerikai thriller, 2019
18:20
Piedone Afrikában
olasz-német akcióvígjáték, 1978
18:25
Horrorra akadva 3.
amerikai vígjáték, 2003
Szombat délelőtt gyerekprogram a Fűvészkertben! Menjenek a kertészkedni vágyók! @fuveszkert_kerteszet #kerteszkedes #gyerekkertesz #gyerekprogram
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.