Egy őrült szerelem balladája

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (73)
Sokan sokféleképpen, és a legkülönfélébb műfajokban meséltek már arról, hogy a II. világháború, a fasizmus és a diktatúrák hogyan nyomorították meg több millió ember lelkét, és betegítettek meg társadalmakat szerte a világon.
Álex de la Iglesia (A Fenevad napja, Elszabott frigy) új filmje azonban még a mozgókép zsánervirtuózait és azok legnagyobb rajongóit is váratlanul érte. A Becstelen Brigantykat éppen akkortájt befejező Quentin Tarantino a 2010-es Velencei Filmfesztivál zsűrielnökeként az egekig magasztalta az Egy őrült szerelem balladáját, Iglesia pedig, ha nem is az Arany Oroszlánnal, de a legjobb rendezőnek és forgatókönyvírónak járó díjakkal térhetett haza.
 
A direktor a fasizmus spanyolországi térhódításáról, a polgárháborúról, az ellenállók kegyetlen kiirtásáról és Franco tábornok önkényuralmáról sajátosan vall: hazája huszadik századi történelmének legsötétebb, máig ellentmondásosan kezelt négy évtizede egy cirkuszi bohóc, Javier (Carlos Areces) horrorba forduló történetében éled újra.  
 
Iglesia észvesztő műfajkollázst rak elénk: egy bús-nosztalgikus háborús sztorival indít, amely karriertörténetbe úszik át, ez egy erős romantikus szálba fut bele, ahogy pedig Javier Natalia (Carolina Bang) iránti rajongása őrületté fokozódik, véres bosszú-horrorba vált. Csak úgy röpködnek a hommage-zsok (megidéztetik Fellini, Hitchcock, King Kong, Batman, de Tarantino és Rodriguez is), a néző pedig örül, és kapkodja a fejét – egy darabig. Mert egy ponton valahogy megbillen az egyensúly, a vérbő posztmodern opus túl sok irányba akar elindulni, és zavaróan öncélúvá válik. Az utolsó jelenet viszont nagyon üt.  
zsinora
2012.05.31
|
Balada Triste de Trompeta
spanyol horrorvígjáték, 107 perc, 2010
Javier, a Szomorú Bohóc új cirkuszhoz szegődik. A furcsa társulat tagjaival hamar barátságot köt – még a brutális Vidám Bohóccal, Sergióval is. Javier mindennapjai Natalia, a kivételes tehetségű akrobata bámulásával telnek, pedig a csodált hölgy Sergio gyakran bántalmazott felesége.
Forgalmazza: Ristretto Distribution
Bemutató: 2012. június 7.
(7 kép)


Film premierek

Kópé

amerikai-kanadai animációs film, 87 perc, 2019

Downton Abbey

angol filmdráma, 122 perc, 2019

Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

magyar életrajzi dráma, 98 perc, 2018

100 dolog

német vígjáték, 111 perc, 2018
Játék
A pekingi táncos előadás három jó barátról szól, és megismerteti a nézőket a hagyományos kínai operával.
Filmek a TV-ben
H
9
K
10
Sze
11
Cs
12
P
13
18:10
Venom
amerikai fantasztikus akciófilm, 2018
18:10
Pókember 3.
amerikai akciófilm, 2007
18:10
Ne hagyj nyomot!
amerikai film, 2018
18:15
Légy a pasim!
amerikai romantikus vígjáték, 2017
18:30
A randiguru
amerikai vígjáték, 2005
Táncházak éjszakája ma délutántól hajnalig a Dürer Kertben. Gyerektáncház, bográcsozás, este pedig durvul a táncolás! #táncházakéjszakája #széki #szatmár #kalotaszeg #mezőség #táncház #néptánc #tánc #buliajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.