U-571

olvasói
7/10 (19)
Német tengeralattjáró, ami amerikai, amerikai tengerész, aki német. Semmi sem biztos, csak a hajótestbe becsapódó torpedó. Nagyszabású háborús film, sok akcióval és még több vízzel.
Ha rossz humorom lenne (de persze nincs!), azt mondanám, hogy az "idegen hajó", amivel az orosz haditengerészet jelentései szerint a Kurszk ütközött, valójában a Universal Pictures reklámhajója volt. Minden hírverésnél többet számít ugyanis egy tengeralattjárós filmnek, ha egy valódi katasztrófa árnyékában mutatják be. Az U-571 ugyan áprilisban került a mozikba Amerikában, de Magyarországra most érkezett el.Szép, klasszikus második világháborús filmről van szó, mely egyesíti magában a realista háborús filmek feszültségét, a katasztrófafilmek kőkemény látványvilágát és az átverős kémfilmek trükkjeit. 1942-t írunk, az Atlanti-óceánon dúl a totális tengeralattjáró-háború. A németek erős fölényben vannak, mindenekelőtt azért, mert kiváló rádiós kódrendszerüknek köszönhetően remekül tudják mozgatni hajóikat. Ám az adó hordozója, az U-571 jelzésű tengeralattjáró meghibásodik. Segítséget kérnek a hazaiaktól, ám az adást elkapja egy amerikai hajó. Az amik gyorsan áthegesztenek egy tengeralattjárót, hogy németnek nézzen ki, odaküldik, és a legénység, csodák csodája, el is foglalja német hajót. Megvan az adó, a kódoló, a hírneves Enigma. Igen ám, de közben az amerikai tengeralattjáró találatot kap, annak rendje és módja szerint elsüllyed, hőseink pedig ott maradnak egy súlyosan sérült, vadidegen tengeralattjárón, ahol még a német feliratokat sem értik. Ezzel a szerkezettel kellene valahogy hazajutni, miközben két ország teljes haditengerészete rájuk vadászik.A sztori csak első pillantásra tűnik reménytelenül bonyolultnak, de az U-571 erényei nem is itt keresendők. Sokkal inkább azokban a klasszikus értékekben, amelyek mindig is jellemezték az amerikai háborús filmeket. Első osztályú színészi játék Matthew McConaughey (Kapcsolat, A Newton fiúk), Harvey Keitel (felsorolhatatlan), Bill Paxton (Twister, Titanic) és - meglepő, de hatásos választás - Jon Bon Jovi jóvoltából; pompás fényképezés Oliver Wood (Ál/Arc, Még drágább az életed) révén; rohanó tempó és folyamatosan fenntartott baljós feszültség.
Dukász Izidor
2001.01.01
|
U-571
amerikai háborús film, 115 perc, 2000
Rendező:

Jonathan Mostow

Színész:

Matthew McConaughey
(Andrew Tyler)

Bill Paxton
(Mike Dahlgren)

Harvey Keitel
(Henry Klough)

Jon Bon Jovi
(Pete Emmett)

David Keith
(Matthew Coonan)

Thomas Kretschmann
(Gunther Wassner)

Jake Weber
(Hirsch)

Jack Noseworthy
(Bill Wentz)

Tom Guiry
(Ted Fitzgerald)

Bemutató: 2012. június 20.
(5 kép)


Film premierek

Fájdalom és dicsőség

spanyol filmdráma, 113 perc, 2019

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány

amerikai thriller, 108 perc, 2019

Aladdin

amerikai kalandfilm, 128 perc, 2019

A gyermek

ír horror, 90 perc, 2019
Játék
Egy nap Maggie, a tinédzser megkéri Sue Annt, a magányos nőt, hogy vegyen neki és pár barátjának piát, és Sue Ann kapva kap az esélyen, hogy szert tegyen pár gyanútlan, ám nála fiatalabb barátra.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
22:55
Zoe
amerikai sci-fi, 2018
23:00
Anyák elszabadulva
amerikai vígjáték, 2017
23:00
A beavatott
amerikai akciófilm, 2014
23:00
Szexvideó
amerikai vígjáték, 2014
23:00
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.