Ház a ködben

olvasói
(0)
A kijevi születésű Vadim Perelman első filmje rendkívül csendes, kimért ritmusú, erős érzelmeket kavaró alkotás, amelyre főszereplőinek Golden Globe-, illetve Oscar-jelölései hívták fel a figyelmet.
Egy kissé szétesett életű, fiatal nő, Kathy (Jennifer Connelly) és az iráni iszlám forradalom elől menekült Behrani ezredes (Ben Kingsley) akasztják össze a bajuszt egy kaliforniai ingatlanügyben. Kathyt az önkormányzat kilakoltatja adótartozás miatt, és mire rájönnek, hogy hiba történt, addigra a házat már nyomott áron eladták az ezredesnek, aki a jövedelmezőnek ígérkező ingatlanügylettel családja elveszett jómódját akarta helyreállítani. Az önkormányzat nem tud annyit fizetni, amennyit Behrani kér, Kathy pedig addig kénytelen a kocsijában aludni. 
Ennyi a jogi eset, de még rosszabb is jön. Kathy személyesen próbál meg hatni az idegen kultúrájú, kemény erkölcsi szemléletű katonára, és ezzel a film legnagyobb erősségét jelentő jellemdráma kezd kibontakozni - s ad alkalmat mélyen átélt alakításokra a két kiváló színésznek, Jennifer Connelly-nek (Egy csodálatos elme, Rekviem egy álomért) és Ben Kingsley-nek (Gandhi, Schindler listája). Egy összeomló házasságból menekülő rendőr bekapcsolódásával aztán minden érintett csak egyre mélyebben merül a kétségbeesésbe. 
Ha odáig sarkítjuk az európai és az amerikai film szembeállítását, hogy azt mondjuk, az előbbi számít inkább a néző aktív szellemi részvételére, míg az utóbbi inkább egyértelmű és készen tálalt erkölcsi ítéleteket igyekszik felmutatni, akkor a Ház a ködben esetében e két törekvés sajátos keverékét figyelhetjük meg. Míg a cselekmény kibontásában a filmet a töredékesség jellemzi - a néző késleltetett információrészletekből állíthatja össze a képet: ki kicsoda és mi a célja -, addig a befejezés felé, mire a szereplők egymáshoz való viszonyai térképként kiterítve fekszenek előttünk, az alkotók szinte perverz didaxissal űzik figuráikat a „szívtelenség szívtelenséget szül” tétel minél sokkolóbb bizonyítására.
nelson
2004.03.11
|
House of Sand and Fog
amerikai filmdráma, 126 perc, 2003
Egy szétcsúszott, fiatal nő és egy menekült iráni ezredes harca egy kaliforniai villáért. Ingatlanjogi eset tragikus következményekkel, felkavaró dráma hatalmas színészi alakításokkal.
Rendező:

Vadim PerelmanFilm premierek

Jojo Nyuszi

amerikai-cseh-új-zélandi vígjáték, 108 perc, 2019

Hivatali eltávozás

amerikai horror-vígjáték, 86 perc, 2019

1917

amerikai-angol háborús film, 110 perc, 2019

Richard Jewell balladája

amerikai filmdráma, 129 perc, 2019
Játék
A 2008-ban alakult csapat joggal titulálható az európai színtér egyik legelismertebb keltapunkzenekarának.
Filmek a TV-ben
18:15
Fizess a gyerekedért!
amerikai thriller, 2019
18:25
Sherlock Holmes: Árnyjáték
amerikai akcióvígjáték, 2011
18:25
Atomcsapda
amerikai-angol-német filmdráma, 2002
18:40
Az emlékmás
amerikai-kanadai sci-fi, 2012
18:45
Tökéletes hang 2
amerikai zenés vígjáték, 2015
Ruttkai Bori, Gryllus Vilmos, Vuk, Mágikus állatok iskolája, stb. Rengeteg családi program mára, link bióban! #gyerekprogram #januar26 #programajanlo
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.